Læsetid: 3 min.

Danske karakterer

Var der nogen, der opdagede, hvad der forsvandt ud af Danmark med den gamle karakterskala ?
9. december 2006

Nu har jeg været en tur i Danmark for at finde ud af, hvordan landet ligger. Man kunne tro, det havde at gøre med Foghs venstredrejning, et oppumpet julesalg i lilleputstorforbrugsstaten, starthjælp på fem øre om dagen, eller at hver tiende dansker får en depression.

Men nej. Måske skal man komme langvejs fra for at opdage, at Danmark i år har foretaget et indgreb, der vitterlig kommer til at forandre den danske nationalkarakter.

Fra oven eller midten

Det begyndte at gå op for mig i en bus 3A. Her greb jeg i en gestus, der nu også er blevet typisk dansk, to gratisaviser, inden jeg slog mig ned. Og forsiden på morgenavisen 24 timer handlede så om de nye karakterer og om, at det nye system stiller danske elever dårligere i udlandet. 'Problemet' er, at de danske lærere giver for lave karakterer. Her i skoleårets start foretrækker de at give det noget neutrale 4-tal, i stedet for et 7-tal, og det trækker gennemsnittet alt for langt ned. Hvis det fortsætter, kommer de danske elever til at se meget mindre kompetente ud end deres kolleger fra andre lande.

Jeg stod af bussen og lod aviserne ligge. Derfor er jeg nødt til citere en af konklusionerne fra hukommelsen. Forandringer i nationalkarakteren siver langsomt ind, og det var sikkert først under bruseren to dage senere, at denne her sev ind.

For inde i gratisavisen udtalte karakterkommisionsformanden Katherine Richardson, at nu måtte de danske lærere altså se at komme i gang med at bedømme eleverne fra oven. Bid nu ikke hovedet af mig, hvis citatet ikke er korrekt. Jeg er til gengæld overbevist om, at det er korrekt, at det er kommissionens intention. Udtalelsen er nemlig ganske i overensstemmelse med bedømmelsesmåden i de lande, vi gerne vil homologere os med. I USA, Storbritanien og Frankrig, vurderer man eleven fra oven. Der er en viden, man skal kunne fuldstændig og derfra går det nedad.

Det er dette, der er fuldstændig nyt. For hvor mange gange har jeg ikke forklaret det særligt danske ved det danske netop ved at forklare brugen af 13- skalaen ?

Det særlige ved den skala var, at den startede ved midten. I al fald i praksis, men også i de formuleringer, der fulgte med tallene. Når man havde en normal viden, lå man omkring de 7-8-9 stykker. Lærerne gik ud fra den midte, hvor folk er flest og det er sgu godt nok. Og så gik det ellers opad eller nedad. Her var man i begge ender unormal, med et hul lige før man skred helt ud - både foran 0 og foran 13. Ned mod nullet var der to huller, som om man skulle gøre sig ekstra umage, for virkelig at være et pjok. Og for at få 13 skulle man være usædvanlig selvstændig. Det lød heller ikke helt godt...

En god side af janteloven

Det, vi havde før i Danmark, var en eksistentiel skala. Man fik kun nul, hvis man ikke mødte op. Og man fik kun 13, hvis man nærmest var for selvstændig. Utallige gange har jeg forsøgt at forklare over for undrende franskmænd, at i fortolkningen af denne skala lå Danmarks særlige normalitetsideal, som påvirker hele vort samfunds virkemåde. Når man i danske virksomheder har en særegen tone, hvor der aldrig er langt fra top til bund, heller ikke for de gode ideer, er det fordi alle har fået et selvværd ud fra denne skala. Der er nemlig aldrig så langt ned eller op, som der kan være i de lande, hvor man skal spænde mellem bunden og højden. Det gav næsten ubemærket hin enkelte en helt anden position - hverken for højrøvet eller for ydmyget - end i andre lande. Måske den gode og produktive side af janteloven.

Danske lærere giver stadig karakterer ud fra midten. Det er 'problemet'. Nu har de fået besked på, at de som i andre lande skal give dem ovenfra. For at understrege det helt nye aspekt kan man oven i købet være under nul. Har nogen overskuet, hvad det kommer til at gøre ved den hellige nationalkarakter på mindre end en generation?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her