Læsetid: 3 min.

Danske nødhjælpsarbejdere kan frit købe lokale prostituerede

Kun Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors har direkte regler mod at udsendte benytter sig af lokale prostituerede. Udviklingsministeren opfordrer NGO'erne til at gøre noget ved sagen
7. september 2005

Mandlige nødhjælpsarbejdere behøver ikke at savne kvindeligt selskab hvis de er udsendt for andre danske nødhjælpsorganisationer end Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors.

Hos de øvrige findes der nemlig ingen regler eller blot direkte henstillinger om, at man som udsendt repræsentant for en dansk humanitær organisation ikke må benytte sig af lokale prostituerede.

Det viser en rundringning til de store nødhjælpsorganisationer, som Information har foretaget. Hverken Mellemfolkeligt Samvirke (MS), IBIS, Børnefonden, Red Barnet, eller Dansk Flygtningehjælp har nedskrevet en såkaldt code of conduct, der behandler brugen af lokale prostituerede.

Generelsekretær i MS, Lars Udsholt forklarer, at emnet aldrig har været diskuteret i MS og henviser til, at organisationen har generelle regler om hvordan man opfører sig som udsendt for MS.

"Jeg er ikke blevet gjort bekendt med, at det skulle have foregået, og derfor er det ikke et emne, der er blevet drøftet," siger han.

Heller ikke Generelsekretær i IBIS, Vagn Berthelsen, mener, at brug af prostituerede finder sted blandt udsendte fra IBIS.

"Vi har generelle retningslinier for hvilken opførsel vi finder forenelig med at være udsendt for IBIS, men vi har ikke nogle specifikke retningslinjer for brug af prostituerede," siger han.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har ikke diskuteret emnet med NGO'erne, men mener umiddelbart ikke, at det er formålstjenesteligt at gribe ind fra centralt hold.

"De humanitære organisationer bør gøre sig grundige overvejer om, hvorvidt det ikke burde skrives direkte ind i deres grundlag. Brug af prostituerede kan meget vel tænkes at modarbejde deres egne udviklingspolitiske mål," siger Ulla Tørnæs.

Hun opfordrer organisationerne til at gøre noget ved sagen og sørge for, at danske nødhjælpsarbejdere ikke benytter sig af prostitution.

På Center for Ligestillingsforskning ved RUC er man rystet over, at nødhjælpsorganisationerne ikke har deciderede retningslinjer på området.

"Det er meget overraskende og dybt beklageligt, at nødhjælpsorganisationer, der rejser ud for at hjælpe ødelagte samfund på fode igen, direkte eller indirekte tillader udsendte at benytte sig af kvindernes elendighed," siger Louise Runge Mortensen, der har speciale i handel med kvinder til prostitution.

"Nødhjælpsarbejdere og andre udsendte har en position i det samfund, de udsendes til, der bevirker, at der er tale om direkte magtmisbrug, hvis de benytter sig af prostituerede. Nødhjælpsorganisationerne burde selvfølgelig have regler på området, og som minimum følge de regler der gælder for udsendte soldater," siger Louise Runge Mortensen.

I det danske forsvar er reglerne sådan, at soldaterne ikke må fratanisere med lokalbefolkningen. Det betyder, at køb af prostituerede i det område de er udsendt til betyder hjemsendelse.

Den regel burde som minimum også gælde for nødhjælpsarbejdere, mener SF Socialdemokraterne og de radikale.

Socialdemokraternes ligestillingsordfører Kirsten Brosbøl kalder det "utilstedeligt," at der ikke findes klare regler, og den radikale Lone Dybkjær er "dybt rystet" over, at nødhjælpsorganisationerne undlader at have specifikke retningslinjer på prostitutionsområdet. Hun opfordrer desuden de humanitære organisationer til at undersøge omfanget af medarbejdere, der benytter sig af prostitution, når de er udsendt.

To af organisationerne har da også allerede indført skrappe regler. Hos Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp medfører det repressalier og i sidste ende fyring, hvis man køber sex som udsendt.

"Man repræsenterer Røde Kors, uanset om man er på arbejde eller har fri, og derfor må vores medarbejdere ikke opføre sig på en måde, der er undertrykkende for de mennesker, vi kommer for at hjælpe. Så derfor har vi også klare retningslinjer på prostitutionsområdet," siger pressechef Helge Kvam.

Henrik Stubkjær, der er generelsekretær hos Folkekirkens Nødhjælp, sammenligner brug af prostituerede med slaveri.

"Vi kører et direkte program mod slaveri, og derfor kan vi selvfølgelig ikke acceptere at vores udsendte bruger kvinder i en enorm sårbar position til prostitution," siger han og understreger, at køb af sex også stemmer utroligt dårligt overens med organisationens kvindesyn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her