Læsetid: 3 min.

Den danske parade

New York City har festlige parader med musik, dans og ballade for snart sagt enhver nationalitet, med hvide mennesker som eneste undtagelse
25. februar 2006

Der er ingen etnisk parade til dig i New York City, hvis du er et blegansigt med solide rødder i den europæiske muld. Hvert år om foråret, efteråret og sommer er det paradesæson i byen for puertorikanere, dominikanere, indere, folk af spansktalende herkomst og tilflyttere fra Caribien. Og så selvfølgelig det store homoseksuelle knald, Gay Pride, som er blandt de bedst besøgte og mest flamboyante parader og finder sted lige i hjertet af Greenwich Village.

Og der er betydelig stolthed investeret i de årlige optog. I ugerne op til for eksempel den puertorikanske parade vælger stort set samtlige immigranter fra Puerto Rico i New York at forsøge at vikle deres køretøj ind i landets flag, så det blafrer over køleren eller ud af vinduet.

Ved nærmere eftersyn af disse parader kan man osse konstatere, at hvide mennesker undtaget de homoseksuelle simpelthen ikke afholder parader, med mindre der er tale om hjemvendte krigshelte eller landsholdet i den ene eller anden sport, som har vundet en storsejr og skal hyldes med konfetti dalende ned over sig fra skyskraberne langs Fifth Avenue.

Der er ingen White People Parade.

Muligvis fordi den slags parader i en ikke alt for fjern og traumatisk fortid, havde nogle kedelige bivirkninger for de etniske minoriteter, som kom i vejen for dem- Det er således ikke noget problem, hvis de studerende på et universitet beslutter sig for at have en afro-amerikansk studenterforening. Men da en studerende ude vestpå, startede en forening udelukkende for hvid var det ikke nær så oplagt -

Danskere i New York har altså ikke haft mulighed for at vise deres stolthed over at være danske.

Tillad mig derfor at foreslå en Dansk Parade hvert år den 30 september.

Ingen kan nægte, at vi har hårdt brug for den, specielt ikke efter vores pludseligt blakkede ry i store dele af verden. Vi er simpelthen nødt til at vise flaget, som man siger, og helst uden flammer.

Der er også en anden grund til, at vi skal have den parade.

Vores såkaldte Udenrigsministerium burde, i hvert fald i den seneste måned, med udenrigsminister Per Stig Møller i spidsen, forlængst have smurt store madpakker, tanket Lear-jetten og fløjet afsted for at holde møder med alle dem, som Jyllands-Posten har fornærmet i Mellemøsten og Asien.

Ikke noget med telefoner eller diplomater. Frem med smilet og håndtrykkene. Tag ud og før en udenrigspolitik, og helst snart.

En udenrigspolitik har, for de der måtte være i tvivl, til formål at beskytte og bevare Danmarks interesser, velstand og handel samt holde ry og rygte nogenlunde oven vande.

Alle de værdier flyder i dag ude af det åbne sår som Muhammed-tegningerne har skabt. Danmark mister fortsat milliarder i eksport, og Gud ved hvor meget politisk goodwill, fordi de initiativer, der skal bringe kunderne tilbage i butikken, er alt alt for svage og halvhjertede.

FN oppe på First Avenue burde sværme med rygter om Danmarks diplomatiske initiativer og CNN og BBC være fulde af reportager om Per Stig, som lander i Damaskus, Beirut og Jakarta. Det er de bare ikke.

Derfor har vi brug for en dansk parade ned gennem Fifth Avenues skarpe skyskraber-kløfter med Per Stig i spidsen klædt ud med klaphat og dansk flag malet i ansigtet.

Og vi skal have store skiltereklamer og bannere med alle de ting, vi gør eller gjorde rigtigt: Der skal være billeder af fiskekuttere og skræmte kvinder fra dengang danskere bragte jøder i sikkerhed under den Anden Verdenskrig. Vi skal have bannere med H.C. Andersen, Dan Turell og Robert Jacobsen og Peter Høegh og Bille August og måske Lars Ulrich. Paradens længste banner skal været det antal dollar, Danmark har givet i udviklingsbistand siden 60'erne. De største billeder skal være af frihedskæmpere, som - torturerede og ødelagte - har søgt tilflugt i Danmark fra de mellemøstlige diktaturer, som nu spiller indenrigspolitisk poker med dansk eksport. Og inde midt i paraden, svingende et Dannebrog sammen med Islams grønne banner fra ladet af en rød-hvid lastbil, skal stå Naser Khader.

Der skal ikke være tegninger af nogen art i den danske parade. Vi ses 30. september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her