Læsetid: 3 min.

'Danske præster har været for blødsødne over for islam'

Nyt netværk af præster og teologer langer hårdt ud efter islam og ideen om at invitere imamer inden for i folkekirken. Muslimer i Dialog opfordrer til at droppe den verbale skyttekrig
27. maj 2006

Danske præster har været for blødsødne over for islam. Sådan lyder kritikken fra en række folkekirkepræster og teologer bag et nyt islamkritisk netværk. Sammenslutningen har til formål at sætte fokus på forskelle mellem kristendom og islam og understrege, at muslimer ikke er religiøse medspillere.

"Der har været for mange præster, der har været bekymret for at sige tingene ligeud. Man har fokuseret på lighederne mellem religionerne frem for de afgørende forskelle. Det er en fejl. Vi er sat her for at forkynde om Jesus Kristus og ikke for at være portnere for muslimske imamer, som man ser det med månedlige træffetider i Sankt Stefans Kirke i København. Det får de ikke hos mig," fastslår sognepræst i Ledøje Sogn, Edith Thingstrup.

Talsmand for Muslimer i Dialog, Zubair Butt Hussain, byder præsternes ønske om at skære igennem velkommen. Men han advarer mod at skabe unødig distance mellem de religiøse samfund og ærgrer sig over, at dialoginitiativer skal skydes ned.

"Danske præster skal ikke fungere som rygklappere. Det er deres pligt at skære igennem, men hvis man går ind for dialog, betyder det ikke, at man giver køb på noget. Vi skal nok få rig lejlighed til at definere vores forskelle, men dette initiativ kan appellere til knoldesparkere i alle lejre," siger han.

Imamer skal have modspil

Det nye netværk, der favner navne som Niels Højlund, Sørine Godtfredsen, Morten Kvist og Katrine Winkel Holm, har til formal at bakke hinanden op, gå i dialog samt at studere lødig litteratur om islam.

Og Edith Thingstrup peger på, at kristendom og islam er fundamentalt forskellige religioner, som tilbeder hver deres gud. Det skal de danske præster gøre klart, mener sognepræsten.

"Vi skal give imamerne modspil og ikke tale os tilrette med dem. Vi er ikke kaldet til at flyde med, men har derimod skrevet under på, at vi vil forkynde evangeliet rent og purt. Jeg har ikke noget imod den enkelte muslim, men jeg har noget imod islam, fordi det er en undertrykkende religion. Den viser foragt for alle os 'urene' mennesker, den er kvindeundertrykkende og går ind for stening af mennesker, der ikke adlyder religionen. Det kan jeg ikke være med til," siger hun.

Dem-og-os-stemning

Zubair Butt Hussain peger på, at nogle muslimske minoriteter nu får en anledning til at bekræfte sig selv i, at samfundet er imod dem. Det er med til at skabe en dem-og-os-stemning, mener han og trækker på skuldrene af netværkets angreb på islam.

"Islam bliver tillagt meget af ikke-muslimer, som gerne vil definere islam. Der findes mindre grupper af muslimer rundt om i verden, som misbruger religionen til egen fordel, men at lade mindre fragmenter definere flertallet er ganske enkelt forkert. Der er næppe behov for at informere danske ikke-muslimer om, at danske muslimer på nogle måder lever anderledes. Vi bør forsøge at skabe fælles referencerammer, for vi har haft rig mulighed for verbale skyttegravskrige," siger han.

Respekt for stoffet

Edith Thingstrup mener ikke, at initiativet nødvendigvis er med til at styrke modsætningerne. Tværtimod er der god grund til at tro, at der vil være respekt for præster, der kan deres stof, mener hun.

"Vi vil gerne tale med muslimerne, men hvem har respekt for folk, der bare siger ja, ja? Vi skal modsige dem og overbevise dem, ikke bare holde på formerne. Hvis vi bare flyder med, bliver det hele indholdsløst," siger hun.

Zubair Butt Hussain slår fast, at det står danske præster ganske frit for at missionere.

"Jeg tror bare, at det vil styrke danske muslimer i deres tro på islam. Det kan være positivt, men ikke hvis det sker som en opposition til det omgivende samfund, og det er initiativer som dette med til at øge risikoen for."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her