Læsetid: 2 min.

Danske tegninger optrapper religiøs konflikt i Nigeria

Blodigt opgør mellem kristne og muslimer efter protester over Muhammed-tegninger i Afrikas folkerigeste land. Mindst 50 døde.
23. februar 2006

I Nigeria, Afrikas mest folkerige stat, har Jyllands-Postens Muhammed-tegninger givet ny næring til landets religiøse konflikt mellem det muslimske nord og det kristne syd. Protesterne har udviklet sig til de hidtil blodigste demonstrationer mod tegningerne. Mindst 50 nigerianere er blevet dræbt, skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Den tragiske udvikling startede i den nordlige del af landet lørdag med en voldelig protest-demonstration i den muslimsk-dominerede by Maiduguri, hvor mindst 18 personer blev dræbt. Mange af de dræbte var kristne, der blev myrdet af vrede muslimer. Demonstranterne gik gennem byen svingende macheter og jernstænger. En reporter fra AP så muslimer lægge et bildæk om halsen på en kristen og sætte ild til ham. Adskillige kirker blev samtidig brændt. Der blev mandag desuden rapporteret om dræbte i forbindelse med demonstrationer i Bauchi, en anden nordlig by.

Konflikten spredte sig tirsdag til det kristne syd og byen Onitsha, hvor kristne slog mindst seks muslimer ihjel og brændte moskeer ned. Samtidig spredte volden sig atter blandt muslimer i den nordlige by Bauchi, hvor muslimer ifølge byens Røde Kors-kontor gik til angreb på kristne. Her rapporteredes 18 døde.

Fattige muslimer

Selv om Nigeria i 1999 overgik til demokrati efter 15 års militærstyre, er der de seneste år forekommet øget kriminalitet, vold samt etniske og religiøse uroligheder med tusinder af dræbte til følge. Protesterne over tegningerne kan derfor siges at spille ind i den løbende konflikt i landet.

Præsidenten for de omkring 133 millioner nigerianere, Olusegun Obasanjo, er kristen med rødder i det sydlige Nigeria. Han overtog magten ved et valg i 1999 og efterfulgte en muslimsk militærdiktator. Da religion og politik er snævert forbundet i Nigeria, har valget af Obasanjo bidraget til en følelse af marginalisering i den fattigere nordlige, muslimske del af landet. Dertil kommer, at de seneste demonstrationer i de nordlige provinser formentlig også blev udløst af rygter om, at præsidenten har planer om at ændre forfatningen, så han kan opnå en tredje præsidentperiode.

Nigerias magtfulde ærkebiskop, Peter Akinola, har kommenteret de muslimske demonstrationer med beskyldninger om, at der er unavngivne kræfter, der forsøger at omdanne Nigeria til en islamisk nation. Ærkebiskoppen har ikke kommenteret de kristne overgreb på muslimer. Myndighederne har sendt soldater til uroområderne i Nigeria og indført udgangsforbud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her