Læsetid: 2 min.

Danskernes miljøviden er begrænset

Klodens feber går danskerne på, men vores viden om forureningskilder er ikke imponerende, viser opinionsmålinger. Der kan stadig være en Lomborg-effekt
12. februar 2007

Den usædvanlig milde vinter og FN's alarmerende klimarapport forleden har uden tvivl fået mange danskere til at reflektere over global opvarmning.

Meningsmålinger viser da også, at miljøbekymringen er tilstede, men når det gælder indsigt i miljøsammenhænge, så er vi ikke verdensmestre.

Ifølge FN's klimapanel skyldes den globale opvarmning med 90 procent sikkerhed menneskeskabt forurening. Men en måling gennemført af ACNielsen før fremlæggelsen af FN-rapporten viste, at danskerne skilte sig noget ud i forhold til andre europæerne i deres opfattelse af sammenhængen mellem drivhuseffekt og årsager. 49 procent af europæerne mente, at global opvarmning udelukkende skyldes menneskelige aktiviteter som bilkørsel og boligopvarmning.

I Danmark deltes den holdning kun af 41 pct., mens hver anden (51 pct.) mente, at klodens feber skyldes både menneskeheden og naturlige ændringer.

Administrerende direktør for ACNielsen i Danmark, Ivar Michaelsen, siger:

"FN's klimarapport og den milde vinter har uden tvivl rokket ved danskernes opfattelse, siden vi foretog vores måling. Men det er bemærkelsesværdigt, at danskerne begynder på et lavere niveau end mange andre europæere i deres opfattelse af miljøsammenhænge."

Ifølge Ivar Michaelsen kan en del danskeres holdning formodentlig tilskrives miljøskeptikeren Bjørn Lomborg, der har været højt profileret i medierne og sået tvivl om årsagssammenhænge.

Michaelsen tolker opinionsundersøgelsen i retning af, at "danskerne nok ikke vil gå ind for alt for drastiske løsninger" på klimaproblemet.

Viden mangler

Rockwool har lige via Krak.dk gennemført en undersøgelse. Ifølge den mener seks ud af ti, at de selv kan gøre en vigtig indsats for at reducere klimaændringerne. Men når det gælder viden om kilder til forurening, så halter det.

På spørgsmålet "Hvad tror du man som privatperson typisk bruger mest energi på?", svarer næsten hver anden transport, mens cirka hver fjerde svarer elforbrug eller opvarmning af boligen. Det korrekte svar for gennemsnitsdanskeren er opvarmning af boligen, hvad tre ud af fire danskere altså ikke ved.

Miljøekspert og direktør i konsulentfirmaet ECON Analyse Jørgen Abildgaard siger:

"Isolering af sin bolig er generelt det mest omkostningseffektive, man som privatperson kan foretage sig i forhold til at reducere miljøbelastningen."

Rockwool ønsker naturligt nok at få sat isolering på politikernes og befolkningens tapet.

Administrerende direktør Johan Prior Knock siger:

"Vi mener at have en ret god sag, da det teknologisk er nemt at give sig i kast med isolering, og da der stadig er store miljøgevinster at hente. Eksempelvis bruger danskerne i gennemsnit 14 liter olie pr. kvadratmeter om året på opvarmning, mens nye huse skal bygges til et maksimalt forbrug på 5,5 liter."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her