Læsetid: 2 min.

Darfurs mareridt på vej til gentagelse i Tchad

Flygtninge og landsbyer angribes i Sudans naboland, hvor bistandsfolk kæmper for at sikre nødlidende vand og hindre epidemier
16. februar 2007

Den britiske bistandsorganisation Oxfam advarer om, at en ny humanitær katastrofe kan være på vej i den afrikanske stat Tchad, hvor 120.000 mennesker er blevet fordrevet fra deres landsbyer samtidig med, at flere hundrede tusinde flygtninge fra nabolandet Sudans Darfur-provins har søgt ly i landet.

Interne etniske stridigheder og angreb ind i det østlige Tchad fra den sudanesiske Janjaweed-milits er den seneste tid eskaleret og har øget både antallet af ofre og fordrevne i landet.

Deltager i oprør

Tchads udenrigsminister Ahmat Allam-Mi beskyldte i går Sudans regering for at stå bag militsernes grænseoverskridende angreb. Allam-Mi deltager sammen med regeringsrepræsentanter fra Sudan og andre afrikanske lande i et fransk-afrikansk topmøde i Cannes, hvor præsident Jacques Chirac i går forsøgte at få de to lande i dialog.

"Dette møde er nytteløst, fordi dets sigte er at distrahere den internationale offentlighed og aflede dets opmærksomhed fra det reelle probem: At Sudan angriber Tchad," sagde Ahmat Allam-Mi til Reuters.

Ifølge Tchad støtter Sudans regering via den arabiske Janjaweed-milits oprørere fra de væbnede styrker i Tchad, som søger at vælte landets præsident Idriss Deby.

Omvendt siger den sudanesiske regering i Khartoum, at Tchad støtter de oprørere i Darfur-provinsen, som kæmper mod Khartoum-regeringen og Janjaweed, fordi de føler, at centralregeringen svigter den fattige provins.

Sent i går var der dog positive toner efter mødet i Cannnes og gensidige løfter om ikke at støtte militsiaer på tværs af grænserne:

"Der er en forpligtigelse i denne aftale om, at landene vil respektere de andre landes suverænitet og ikke støtte et oprør inden for deres egne grænser," sagde Sudans udenrigsminister, Lam Akol, efter mødet.

Mangler vand

Taberne i det komplicerede spil er civilbefolkningen på begge sider af grænsen.

Fra Darfur-provinsen på den sudanesiske side sagde FN's særlige udsending Andrew Natsios onsdag, at han frygter, at Janjaweed-militsen vil tvinge nødhjælpsarbejdere bort fra lejrene med millioner af flygtninge og foranstalte "blodbad."

Og i Tchad retter Oxfam en appel til det internationale samfund om at gribe ind over for vold og angreb på landsbyer og lejre.

"Vi står overfor en ekstraordinær situation, hvor mere end 230.000 fordrevne mennesker, som flygtede fra angrebene i Darfur i 2003 og '04, nu følges af tusinder af Tchad-borgere der søger at undslippe en ny bølge af kampe i deres eget land," siger Roland Van Hauwermeiren, Oxfam-leder i Tchad.

Oxfam søger bl.a. at sikre rent vand og sanitet til omkring 30.000 fordrevne ved byen Goz Beida, der flere gange er blevet angrebet. Opgaven er næsten håbløs, fordi flygtningestrømmen tiltager, samtidig med at truslerne tvinger nødhjælpsarbejdere til at fortrække.

"Det østlige Tchad er et af de sværeste steder i verden at skaffe vand. Trods vore anstrengelser er der mennesker, der kun får fire-fem liter vand pr. dag, hvor de bør have 15 liter," siger Van Hauwermeiren.

Fare for epidemier

Han tilføjer, at der er områder med 12-15.000 flygtninge uden et eneste latrin, hvad der gør risikoen for epidemier overhængende.

"Situationen er på vej ud af kontrol. Vi er nødt til at få sat en stopper for kampene nu," appellerer Oxfam-lederen.

FN's Sikkerhedsråd forhandler i øjeblikket et forslag om at indsætte en international styrke i Tchad. Forslaget var på rådets dagsorden i går efter redaktionens slutning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her