Læsetid: 4 min.

’Dear Mr. Bush…øhh’

4. juli 2005

Det er en lille sejr i sig selv, at Information har fået lov til at komme ind til onsdagens pressemøde med Bush – at vi også skulle være blandt de to ’tilfældigt valgte’ medier, der får lov til stille spørgsmål til den amerikanske præsident, tør vi ikke håbe på.
Men hvis ’tilfældigt valgte’ virkelig betyder ’tilfældigt valgte’ (hvilket det dog næppe gør), så er der jo en reel chance. Og hvad pokker gør jeg så? Så skal jeg jo have et spørgsmål klar. Og gerne et djævelsk godt et, for chancen byder sig sikkert aldrig igen – og man vil jo også nødigt tage sig dårligt ud på landsdækkende tv.
’Fedterøvsspørgsmål’ a la »Hvad er din største bedrift som præsident?« eller »Hvordan er det at have så meget magt« er derfor udelukkede.
Det samme gælder kategorien af de ’irriterende underfundige spørgsmål’, som alle er konstruerede ud fra devisen ’han er jo en helt almindelig mand.’ »Hvad tænker du på, inden du falder i søvn,« og »Hvornår slapper du virkelig af?« hører til der, og dem lader vi andre om at stille.

Barnligt
Mere attraktivt er det, jeg vil kalde, de ’barnlige spørgsmål’. Dem er der de seneste dage blevet præsenteret mange af: »Er det fordi, du skal bevise noget over for din far?« kom det eksempelvis fra rapperen Ataf, da jeg i en artikel forleden spurgte ham, hvad han ville sige til Bush, hvis han fik muligheden.
En endnu mere barnlig variant stod den ellers meget seriøse Martin Krasnik fra det lige så seriøse Deadline for i lørdagens Politiken. Han ville nemlig gerne spørge ham, hvor stor hans tissemand er i centimeter. Så nu bliver Deadline i hvert fald ikke blandt de ’tilfældigt valgte’ medier – og skulle spørgsmålet snige sig igennem, kommer der næppe heller et godt svar ud af det, for i USA bruger de jo ikke metersystemet. Der vil i det hele taget næppe komme noget godt ud af barnlige spørgsmål. De er meget sjove at finde på, men Bush vil sikkert bare blive fornærmet og nægte at svare.
Så et det måske bedre at stille et ’falde i’ spørgsmål. Bush går jo ikke for at være den tykkeste dreng på fattiggården, og det kunne være sjovt at stille ham et spørgsmål, som ville aftvinge ham et dumt eller direkte forkert svar. Fejt og uden for kontekst ville det være at spørge ham, hvad kongen af Uganda hedder. Desuden har de slet ingen konge i Uganda, hvilket måske kunne være med til at gøre det ekstra festligt. Men her nærmer vi os den barnlige kategori.
Det skal hellere være et spørgsmål om Danmark. »Hvad hedder Danmarks næststørste by?« kunne gå an, men det ligger også og roder på grænsen til det barnlige. Det får karakter af en paratvidentest, hvilket det jo sådan set også er. Det problem har min gode ven Rasmus løst ved at lave et spørgsmål, som man kunne kalde et ’kamufleret falde i spørgsmål’:
»Hvad er du mest taknemmelig for ved Danmarks bidrag til krigen i Irak?« lyder hans forslag. Det skulle nok kunne stresse ham lidt. Problemet med spørgsmålet er, at det i den grad falder til jorden, hvis han rent faktisk har læst på lektien og kan svare fejlfrit. Så vil han kunne udbrede sig om Danmarks fantastiske indsats i Basra, og spørgsmålet vil faktisk blive til ’fedterøvsspørgsmål’.

Kritisk
Det er alt sammen fristende. Men det mest oplagte er selvfølgelig at vælge et fra kategorien af ’kritiske spørgsmål’. Og gerne et, der handler om krigen imod terror, eller hvem den nu er imod. Ataf ville forleden også gerne stille spørgsmålet:
»Hvor er de våben?« Og der er egentlig noget meget befriende over dette spørgsmåls simple islæt. Værsgo at svare, Mr. Bush. I samme artikel ville Morten Albæk gerne sige tak til Bush, fordi han har befriet Irak. Men samtidig spørge ham, hvorfor de samme rettigheder, som vi går i krig for i Irak, knægtes på Guantanamo. Og hvis man piller den første del fra, er det afgjort en mulighed.
Man kunne også med dagens Information i hånden spørge til den hær af gale lejesoldater, som amerikanerne har sat til at husere i Irak. Ligesom det også kunne være interessant at få svar på, hvordan han har det med, at størstedelen af den europæiske befolkning mere eller mindre hader ham.
Der er faktisk mange gode spørgsmål, men eftersom der næppe bliver plads til et længerevarende interview, må jeg nok snart se at beslutte mig. Flere input er dog altid velkomne. Så brænder du inde med det fedeste Bush-spørgsmål, hvad enten det er barnligt, kritisk eller andet, så smid endelig en mail på:

NB: Spørgsmålet må helst ikke indeholde ord, der på engelsk har den der irriterende ‘’th-lyd’, eksempelvis ’thriller’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her