Læsetid: 2 min.

Debatten om Günter Grass

Günter Grass' afsløringer af sin ungdomsmedlems-skab af SS har frembragt bestyrtede reaktioner i hele Europa - nu diskuteres det, hvordan afsløringerne vil påvirke eftertidens syn på Tysklands mest berømte nulevende forfatter
15. august 2006

Der gik et sug gennem Tyskland, da den 78-årige forfatter Günter Grass i weekenden afslørede, at han som 17-årig var medlem af Hitlers elitekorps SS efter som 15-årig at have meldt sig frivilligt til den nazistiske hær. På ingen tid er heftige reaktioner fra hele Europa væltet ind over Grass, der i årtier har været Tysklands mest kendte offentlige intellektuelle og i 1991 modtog Nobelprisen for sit forfatterskab.

CDU's kulturordfører, Wolfgang Börnsen, var ikke sen til at kræve, at denne pris nu skal leveres tilbage: Hele sit liv har Grass været efter politikerne med sine moralske krav, lød det fra Börnsen til avisen Bild:

"Disse krav må han nu stille til sig selv og tilbagelevere alle de ærespriser, inklusive Nobelprisen, han har modtaget."

Fra Tjekkiet meldte PEN-klubben, at man overvejede at fratage forfatteren hans æresmedlemsskab, og også Polens tidligere præsident og modtager af Nobels fredspris, Lech Walesa, stemte i. Han er ligesom Grass æresborger i byen Danzig, som er Grass' fødeby, og følte sig ikke længere "tilpas" i forfatterens selskab.

Dårlig samvittighed

I alle de tyske medier har landets intellektuelle meldt sig for at tage parti i striden om en mand, der gennem sit lange forfatterskab har insisteret på at konfrontere tyskerne med deres dårlige samvittighed - ikke mindst for den nazitid, hvis skeletter nu også er faldet ud af hans eget skab. Det har længe været kendt, at Grass var Hitlerjugend-medlem, men herfra og til SS er der et stort skridt.

Joachim Fest, forfatter til den uhyre populære Hitlerbiografi bag filmen 'Der Untergang', mente i Die Welt, at Grass' opførsel var uforståelig.

"Denne mand har i 60 år hævet sig op som nationens dårlige samvittighed," forklarede han.

Grass er overrasket

De mange års overvejelser til trods lader de voldsomme reaktioner til at være kommet bag på Günter Grass.

"Visse mennesker forsøger at gøre mig til et umenneske," sagde han mandag til Die Welt og udtrykte håb om, at de mange kommentatorer vil læse efter i hans erindringsbog, som udkommer den 1. september.

Sin lange tavshed om ungdommens SS-tid forklarer Grass med, at han manglede ord: "Først da jeg havde besluttet mig for at skrive om mine unge år, om hvad der skete mig som ung mand, fandt jeg denne litterære form. Den gjorde det omsider muligt for mig at skrive og tale om mit medlemsskab i Waffen-SS."

Blandt de hårde kritikere af Grass er en række støttestemmer dog også dukket op. SPD-politikeren Wolfgang Thierse, som er vicepræsident i det tyske parlament, beklagede kritikernes voldsomme stemmeføring:

"Visse mennesker har ytret sig så heftigt, at man skulle tro, de kun havde gået og ventet på at tilintetgøre Günter Grass som offentlig skikkelse," sagde Thierse, som dog også selv fandt det mærkeligt, at Grass ikke tidligere er gået til bekendelse.

Die Welts lederskribent benyttede lejligheden til betragtninger over den mange paralleller mellem Grass og Benedikt XVI, den nuværende pave. De sad nemlig begge i krigsfangenskab i maj 1945. Bliktrommen, Grass' berømteste værk, må genlæses, vurderer avisen, og dværgen Oskar, som er romanens hovedfigur, omvurderes. Men én ting står stadig tilbage ifølge lederen i Die Welt:

"Han er nu engang vores nationaldigter."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her