Læsetid: 2 min.

Delt i EU-spørgsmålet

9. juli 2005

Peter Jonasson påstår, at det i dag er Dansk Folkeparti mod resten i EU-debatten, og at Steen Gade har vundet slaget om at samle "centrum-venstre omkring en positiv holdning til EU" (Information den 6. juli).

Vi deler ikke disse synspunkter. EU-modstanden og EU-kritikken er stadigvæk tværpolitisk og drejer sig primært om at forsvare folkestyret ved at forhindre centralisering af magten i EU samt en modstand/kritik mod problemer i EU's opbygning og EU's politik f.eks. om miljø, ulande og velfærd. Det er rigtigt at Dansk Folkepartis EU-kritik på nogle områder er forskellig fra den øvrige EU-modstand f.eks. vedrørende Tyrkiet. Men det betyder hverken, at den øvrige EU-modstand er væk, eller at ja-siden er samlet. EU-tilhængerne er f.eks. heller ikke enige om Tyrkiet.

Det er desuden en stor fortrængning, når Peter Jonasson påstår, at centrum-venstre er samlet omkring en positiv holdning til EU. Mange markante SF'ere, socialdemokrater og radikale er modstandere af EU-forfatningen f.eks. Bjørn Elmquist, Torben Lund, Klaus Hækkerup, Hardy Hansen, Ivar Nørgaard, Pernille Frahm, Morten Homann og Kristen Touborg, og vi kunne blive ved.

Mange EU-kritikere og modstandere fra centrum-venstre er desuden organiseret i Enhedslisten, SFU, Radikalt EU-kritisk Netværk og Socialdemokratisk Netværk Europa.

Stort nej

Men udviklingen de seneste år har ført til, at mange EU-kritikere og EU-modstanderne fra 'centrum-venstre' ikke længere er så aktive i de politiske partier. Mange unge er desuden kritiske og melder sig ikke ind i partierne.

Det er ikke kun partiernes skyld. Det Radikale Venstre har f.eks. flere gange støttet udgivelser fra Radikalt EU-kritisk Netværk og vist en respekt i forhold til EU-kritikken. Disse borgere kan dog ses i de sidste mange meningsmålinger, der har peget på et stort dansk nej til EU-forfatningen og ved sidste EU-parlamentsvalg fik Folkebevægelsen mod EU og Junibevægelsen cirka 15 procent af stemmerne tilsammen. Mange af bevægelsernes vælgere kommer med stor sikkerhed fra netop centrum-venstre.

Der er dog ingen tvivl om, at centrum-venstres kritik af EU og EU's politik har brug for at blive endnu mere styrket. Vi vil gøre hvad vi kan for at sikre dette.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her