Læsetid: 3 min.

Dem og os

Integration har i alt for lang tid handlet om 'dem' over for 'os'. En sådan opdeling har medført, at vi helt bogstaveligt har flyttet os væk fra hinanden
21. juli 2005

Integration er den største udfordring som København står overfor i disse år. Hvordan får vi integreret de mange tusinde københavnere med anden etnisk baggrund, som er kørt fuldstændig ud på et sidespor og ikke er en del af byens fællesskab? Jeg ved, at løsningen på dette ligger i sprog og dermed uddannelse og arbejde. Jeg ved også, at vækst og udvikling er den eneste vej til at skabe det økonomiske råderum, der skal til, for at vi kan løfte denne enorme sociale udfordring. Derfor vil jeg som overborgmester skabe plads til de mange, der gerne vil bo i vores by - og være den første til at stille krav til de 'nye københavnere': 'Hvis I vil bo her, så må I også være indstillet på at bidrage til vores fællesskab gennem jeres skat og investeringer.'

Dem og os

. Vi ser i dag en stigende ghettodannelse blandt de etniske mindretal. 55 procent af unge med anden etnisk baggrund forlader i dag folkeskolen uden at kunne honorere kravene til en ungdomsuddannelse. Over 80 procent af de unge, der i dag fremstilles i Københavns dommervagt, er af anden etnisk oprindelse. På Københavns krisecentre rapporteres der om kraftig overrepræsentation af indvandrerkvinder, som med deres børn må søge ly for voldelige ægtemænd. Tallene taler desværre deres tydelige sprog. Der skal handling til nu.

København er i dag et multikulturelt samfund, og i min optik spiller daginstitutioner som folkeskolen en helt afgørende rolle i integrationen. Det er her, at det danske sprog, som er forudsætningen for al integration, læres. Det er derfor her, at vi for alvor skal sætte ind, hvis vi skal rette op på 20-30 års helt fejlslagen politik på området, og 'redde' kommende generationer. Kun sådan kan vi sikre at børn - der er født og vokser op i Danmark - ikke føler sig 'anderledes' og 'udenfor' og som 'ikke hørende til', hvilket er medvirkende til at køre dem endnu længere ud på sidesporet.

Vi har i alt for mange år stiltiende accepteret at sunde, aktive arbejdsduelige borgere holdes hen i passivitet og lediggang. Vi har i stedet brugt latterligt mange timer på at diskutere, om en kassedame i et supermarked må have tørklæde på eller ej, når hun slår varerne ind. Det er for dårligt. Vi har ikke gjort det godt nok.

Jeg tror på, at det er vigtigt at møde københavnere med anden etnisk baggrund med god rådgivning og oplysning om det samfund, de nu er blevet en del af.

Kontaktpersoner

Jeg vil som overborgmester samle, styrke og effektiviserer integrationsindsatsen, og fremlægge en fælles overordnet strategi for en inkluderende integrationen i København, der bl.a. også samtænker de mange - velmenende - projekter, der allerede findes i dag. Jeg vil gøre mit til, at der skabes 2.000 nye jobs i det private erhvervsliv til københavnere med anden etnisk baggrund. Jeg vil udnytte den stærke iværksættertradition, der er i mange dele af de etniske miljøer. Jeg vil sikre, at der gøres øget brug af de mentorordninger, som bl.a.. R98 har udviklet med stort held. Jeg vil arbejde for, at den etniske sammensætning blandt kommunens ansatte afspejler befolkningssammensætningen. Jeg vil - også i de belastede områder - sikre en planlægning der blander forskellige boligtyper. Jeg vil sørge for, at alle nytilkomne får en dansk kontaktperson, og på daginstitutioner, og i folkeskolen skal der tilknyttes særligt uddannede rådgivere, der kan hjælpe børn og unge - og deres familier - af anden etnisk baggrund.

Og endelig vil jeg som overborgmester gøre alt hvad der står i min magt, for at motivere alle københavnerne til at tage del i integrationen og ikke fravælge skoler, børnehaver, boligområder m.m. med en høj andel af københavnere med en anden etnisk baggrund.

Hvis man, som mange af mine politiske kolleger, fortsat fastholder et 'dem' og et 'os' i den danske integrationsdebat, vil man aldrig opleve en vellykket integration. Integrationen kan kun lykkes, hvis vi alle tager aktivt del i den. Og hvis vi er indstillet på at betale den pris, det koster at rette op på fortidens synder, som jeg som radikal også bærer en del af skylden for. Det er jeg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her