Læsetid: 3 min.

Demokraterne vil styrke retssikkerheden

I Pentagons nye procedurer for retforfølgelse af terrormistænkte i Guantánamo-lejren er det tilladt at bruge beviser fremtvunget under tortur. Det vil et lovforslag i Senatet have ændret
20. januar 2007

BOSTON - I de første to uger af den nye amerikanske Kongres har det Demokratiske flertal taget en række initiativer til styrkelse af retssikkerheden for amerikanske og udenlandske statsborgere under 'krigen mod terror'.

Efter terrorangrebet 11/9 2001 udhulede præsident Bush-regeringen fundamentale rettigheder og tillod forhørsmetoder i strid med Geneve-konventionen og med FN's konvention mod tortur. Efter demokratens valgsejr i november er denne tendens nu klart på retur.

Det er der flere nylige eksmpler på.

I Repræsentanternes Hus planlægger den tredje mest prominente demokrat, John Murtha, snarest muligt høringer om lukning af Guantánamo-lejren på Cuba og Abu Ghraib-fængslet i Irak. Det skal ske ved at stoppe lovgivernes bevillinger til drift af de to fængsler. Nancy Pelosi, forkvinde for Repræsentanternes Hus, har lovet Murthas initiativ sin uforbeholdne støtte.

I denne uge har demokratiske senatorer fremlagt lovforslag, der har til hensigt at genskabe nogle af de fundamentale rettigheder, som sidste efterårs lov om militære domstole fratog terrormistænkte tilbageholdt i Guantánamo-lejren.

Initiativerne kommer ikke for tidligt. Torsdag offentliggjorde forsvarsministeriet en manual med nye procedurer for de militære domstole, som præsident Bush nedsatte i 2002 til at retsforfølge terrormistænkte. Domstolene skal efter planen holde retsmøder på Guantánamo-basen, men ifølge de nye procedurer kan en retssag også finde sted i USA, hvor myndighederne tilbageholder mindst en 'ulovlig kombattant' - en amerikansk statsborger.

Tortur=organsvigt

Den nye manual følger slavisk kongresloven fra efteråret, der i stor hast blev vedtaget af det republikanske flertal med få demokraters opbakning. Det politiske sigte med loven var at fremstille republikanerne som det parti i valgkampen, der fører en hård linie mod terrorister.

Republikanernes lov var en bevidst irettesættelse af Højesteret, der havde fundet de militære domstole i strid med forfatningen og med Genéve-konventionerne i en kendelse i juni.

Mest opsigsvækkende er det, at Pentagons nye procedurer for de militære domstole tillader anklagemyndighedens anvendelse af udtalelser, tilståelser og beviser fremtvunget under forhør, hvor torturmetoder er blevet anvendt mod den sigtede.

"I manualen taler man ikke om tortur. I stedet siger man, at 'tvangsmetoder' brugt før en kongreslov mod tortur vedtaget i 2005 var et legitimt middel til at fremskaffe beviser," siger Avi Cover, advokat hos menneskeretsgruppen Human Rights First, til Information.

"Men Bush-regeringens definition af tortur er så snæver, at kun forhørsmetoder som fører til organsvigt hos den forhørte er forbudt."

Den formildende omstændighed er, at dommeren kan instruere juryen - der består af fem militærpersoner - til at se bort fra beviser fremtvunget under tortur.

Ikke desto mindre mener Human Rights First, at Pentagons nye procedurer igen vil ende hos Højesteret. "Sandsynligvis vil en af de Guantánamo-sigtedes forsvarssagførere have de nye regler afprøvet," forudsiger Avi Cover.

Rygter

Den militære anklagemyndighed skal endvidere kunne bruge forlydender og rygter som bevis på en sigtets medlemskab af en terrorgruppe eller meddelagtighed i en forbrydelse.

"Det er nok, at et vidne kan hævde, at han har hørt på anden- eller tredje hånd, at den sigtede er medlem af al-Qaeda," forklarer Cover.

Den nye Pentagon-manual indeholder andre problematiske procedurer. Eksempelvis bliver en ulovlig kombattant defineret meget bredt - nemlig som personer, der "formålsbevidst og materielt har støttet fjendtligheder mod USA og dets krigspartnere, og som ikke er lovlige kombattanter."

Ifølge Avi Cover kan denne definition omfatte mange mennesker verden rundt, som nu risikerer at blive stillet for en militær domstol i USA.

Manualen inkluderer endvidere den bredt definerede forbrydelse 'sammensværgelse'. Denne definition findes ikke i Genéve-konventionerne, men bruges ofte i nationale straffelove mod organiseret kriminalitet og terrorisme. I retssagerne planlagt mod nogle af de 60-80 fanger i Guantánamo-lejren kan det blive vanskeligt at bevise medvirken i terrorhandlinger, mens det er lettere at bruge 'sammensværgelse' som bevis på medlemskab af en terrorgruppe.

Et udkast til en lovændring i Senatet vil styrke garantien for, at en sigtet ikke bliver dømt på grundlag af beviser fremtvunget under tortur.

Forslaget vil også give sagførere bedre adgang til vidner og beviser samt styrke nævningenes uafhængighed af Pentagon.

Manual for Military Commissions: http://www.defenselink.mil/pubs/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her