Læsetid: 3 min.

Demokratiet haltervoldsomt i Afrika

Mens Liberia udråbte Afrikas første folkevalgte kvindelige præsident, blev toppolitikere i Uganda og Etiopien sigtet for højforræderi
16. november 2005

KAMPALA - Demokratiet i Afrika tager et vaklende skridt fremad: I Liberia har befolkningen netop valgt kontinentets første kvindelige præsident. Men demokratiet i Afrika lider også et tilbageskridt: I Uganda er regeringschefens værste rival blevet tiltalt for 'højforæderi'.

Kizza Besigye, Ugandas oppositionsleder, der var tippet til at have gode chancer for at udfordre præsident Yoweri Museveni ved det flerpartivalg, der skal finde sted til marts 2006, blev mandag arresteret på præsidentens ordre. Samme dag blev Ellen Johnson-Sirleaf udråbt som Liberias nye statsoverhoved.

Besigye blev sigtet for deltagelse i en konspiration, der skulle have til formål at rejse en opstand imod Musevenis regering og for at pleje forbindelser til oprørsstyrkerne fra Herrens Modstandshær (LRA) i nord. Han har boet i eksil i de foregående fire år og vendte først tilbage til Uganda for tre uger siden. Han blev ydermere sigtet for voldtægt.

Hans tilhængere har siden lammet Kampala, Ugandas hovedstad, med protestaktioner.

Mandag forsøgte politiet at sprede menneskemængden med tåregas, og i går udviklede der sig nye optøjer, hvor nogle demonstranter kastede med sten, mens andre gav sig til at plyndre butikker og antændte bål. En mand blev dræbt.

Fodbold og forræderi

Besigyes Forum for Demokratisk Forandring (FDC) har fordømt sigtelserne som politisk motiverede forsøg på at stække oppositionen imod præsident Museveni. Regeringen er fast besluttet på at ændre landets forfatning, således at præsidenten kan vælges til en ny embedsperiode og synes mere opsat end nogensinde på at sikre, at han bliver eneste kandidat med vinderchancer.

Wafula Oguttu, talsmand for FDC, siger: "Museveni forsøger at hindre os i at føre valgkamp og stille op, fordi han ved, at Besigye vil besejre ham."

Samtidig skæmmes Liberias præsidentvalg nu af reaktionen fra sejrherrens slagne rival, eks-stjernefodboldspilleren George Weah, som nægter at anerkende resultatet og kræver stemmerne genoptalt.

Ellen Johnson-Sirleaf blev officielt udråbt som kontinentets første folkevalgte kvindelige præsident, men festlighederne blev i nogen grad stillet i skyggen af den tidligere Milan-stjernes højtråbende påstande om valgsvindel.

De 18 parlamentsmedlemmer i hans parti har endvidere erklæret, at de vil boykotte arbejdet i parlamentet, til trods for at Den Afrikanske Union har erklæret, at det stedfundne valg blev afviklet både frit og fair.

Sigtelser for højforræderi er også blev rettet imod to ledere af Ethiopiens opposition af ministerpræsident Meles Zenawi efter at voldsoptøjer efter det seneste valg har kostet over 40 mennesker livet.

Han påstod, at ledende medlemmer af den rivaliserende Koalition for Enhed og Demokrati tilskyndede til vold ved at opfordre ethiopierne til at protestere imod påstået svindel ved valget i maj.

I alle tre lande er politikere, som ellers bedyrer at være demokratiforkæmpere, gået i panik, når de pludselig har indset, at demokratiske valgresultater kunne underminere deres stilling. At Den Afrikanske Union og flere udenlandske regeringer har udtrykt deres misbilligelse heraf, har ikke formået at aftvinge de pågældende større respekt for demokratiets spilleregler.

George Weah kørte en renlivet populistisk kampagne, hvor han præsenterede sig selv som i dybere kontakt med det jævne folk end Johnson-Sirleaf, som blev uddannet på Harvard University. Det lader til at være kommet fuldstændig bag på ham, at han kunne tabe valget.

På samme måde forholder det sig med ministerpræsident Zenawi, der sidder i Tony Blairs Afrika-kommission: Heller ikke han ser ud til at have regnet med den mulighed, at han kunne tabe.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her