Læsetid: 2 min.

Demokratisk narresut

8. juli 2005

Det kom åbenbart bag på toppolitikerne i EU, at en stor del af folket ikke ønsker den foreslåede EU-forfatning.

Efter en lamslået tænkepause er Kommissionens næstformand, Margot Wahlström (MW), nu gået ud med et budskab om, at politikerne har glemt at gå i dialog med folket.

Det hørte man også efter danskernes nej til Maastricht-traktaten i 1992. Det mest konkrete i MW's budskab er i øvrigt, at man efter dansk mønster bør oprette en europæisk folkehøjskole i Tjekkiet. Hvis man altså kan finde pengene til det.

Ensidig manipulation

Dette forslag har vakt stor begejstring hos den danske organisation Nyt Europa,

Med beskeden beskedenhed har de ikke undladt at fremhæve, at MW har fået ideen fra deres tidligere højskoleseance for unge europæere.

Desværre glemmer Nyt Europa at nævne, at deres EU-højskole var en klar illustration af, hvordan man kan bruge en i og for sig fornuftig ide til ensidig manipulation.

Deltagerne var sorteret af EU og Nyt Europa og kun få skeptikere fandt vej igennem nåleøjet.

Samtidig havde man ovenfra begrænset debatemnet, så der ikke blev tale om at diskutere alternative visioner for samarbejdet i Europa.

Der er naturligvis ikke noget i vejen med forslaget om at arrangere europæiske højskoler, hvor folk på tværs af grænserne kan mødes og udveksle erfaringer, ideer og drømme. Men det er bare en demokratisk narresut i forhold til det overordnede spørgsmål, om folket i EU-medlemslande overhovedet ønsker en fælles forfatning - for slet ikke at tale om den stærkt kritisable tekst i det foreliggende forslag.

Ny lærestreg venter

Hulheden i toppolitikernes nye udmelding er klart eksponeret af Anders Fogh Rasmussen, som støtter koret, der mener, at nu må politikerne snakke med borgerne om den afviste forfatning. Hvorefter han tilføjer, at der dog ikke skal ændres et komma i forfatningen.

Hvis ikke EU's toppolitikere af sig selv kan finde ud af at udnytte den ufrivillige tænkepause til helt åbne overvejelser, debatter og forhandlinger om en mere fleksibel model for det europæiske samarbejde, vil de få endnu en alvorlig lærestreg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu