Læsetid: 3 min.

Demokratiske Muslimer i opløsning

Den hårde kerne bag Demokratiske Muslimer har meldt sig ud af ledelsen. Det skyldes ifølge et af projektets initiativtagere Fathi El Abed interne uenigheder i bestyrelsen samt et stort arbejdspres
12. marts 2007

Med den radikale Naser Khader i spidsen blev stiftelsen af foreningen Demokratiske Muslimer under Muhamed-krisen en af de få begivenheder, medierne dækkede udover Dannebrogs- og ambassadeafbrændinger samt boykot af danske varer i Mellemøsten i den periode. "Vi druknede i succes," siger Naser Khader i dag. Et år efter søsættelsen af Demokratiske Muslimer har den hårde kerne bag projektet, der bestod af Naser Khader, Ibrahim Ramadan og Fathi El Abed, meldt sig ud af ledelsen. "Vi er brændt ud," konstaterer Fathi El Abed. Det er dog nærliggende at spørge, om projektet er gået galt. Tog holdet en al for stor mundfuld, da de i marts sidste år erklærede, at de ville: "være et samlende, toneangivende talerør og debatforum for borgere i Danmark med muslimsk baggrund," som der står i foreningens vedtægter. De tidligere ankermænd i Demokratiske Muslimer afviser dog, at projektet er mislykket. Tidligere bestyrelsesmedlemmer Ibrahim Ramadan og Fathi El Abed, der også er næstformand i Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, lægger ikke skjul på, at den store arbejdsbyrde, der fulgte med projektet, kom bag på dem.

Interessen faldt

Dårlig organisering er i dag resultatet af, at der ikke harværet hænder nok til at løfte arbejdsbyrden. Foreningen har aldrig fået et sekretariat eller et telefonnummer, man kan ringe til. Henvendelser og e-mails fra medlemmer eller aspiranter bliver ikke altid besvaret med det resultat, at mange har mistet interesse for organisationen, fortæller Fathi El Abed. Medlemstallet var i de første måneder helt oppe på 2.500. Fathi El Abed oplyser, at medlemstallet siden da er faldet drastisk, og da ledelsen for 14 dage siden inviterede til generalforsamling blev der således kun sendt ca. 600 invitationer ud. Knap hundrede mødte frem til generalforsamlingen. Naser Khader meddelte allerede sidste år, at han kun ville være formand i et år, mens bestyrelsens øvrige seks medlemmer ville sidde i to år. Men allerede i august 2006 blev foreningen et bestyrelsesmedlem fattigere, da den somaliske Amina Ahmed forlod bestyrelsen. Ved generalforsamlingen blev Naser Khader så afløst af Moustapha Kassem, der har siddet i bestyrelsen siden foreningens stiftelse. Samtidig meddelte initiativtagere Ibrahim Ramadan, Fathi El Abed samt næstformanden Jamilla Jaffer, at de ikke længere ønskede at være en del af bestyrelsen.

Fungerede ikke optimal

Fathi El Abed fortæller, at hans beslutning hviler på, at arbejdspresset var for stort men også, at bestyrelsen ifølge ham, ikke har fungeret optimalt grundet interne uenigheder. Han er også skuffet over, at foreningen ikke har formået at sætte gang i konkrete integrationsprojekter, som han anser for det vigtigste. "Der er ingen tvivl om, at der har været interne konflikter i foreningen. Vi har været uenige om grundlæggende retningslinjer. For eksempel var vi uenige, om vi som forening skulle mene eller ikke mene noget om Libanon-krigen. Personlig er jeg også skuffet over, at der har været nogle, der har brugt Demokratiske Muslimer som en platform til at pleje egen karriere," siger Fathi El Abed og fortsætter: "Vi blev enige om, at det var bedst ikke at fortsætte, da vi ikke fungerede optimalt sammen. For at undgå at vi skulle ende med at råbe og skrige ad hinanden, var det bedst at give plads til nye kræfter." Ibrahim Ramadan er enig med Fathi El Abed om, at bestyrelsen ikke har fungeret. "Vi kørte død i arbejdsbyrden og havde vanskeligt ved at være produktive," siger Ibrahim Ramadan. Jamilla Jaffer og Yildiz Akdogan kan dog ikke genkende de interne konflikter, som Fathi El Abed refererer til. Yildiz Akdogan er sammen med den nye formand Moustapha Kassem de eneste nuværende bestyrelsesmedlemmer, der var med til at stifte foreningen. Fathi El Abed og Ibrahim Ramadan vil ikke bruge ordet krise om den nuværende situation, men snarere at der er en række udfordringer. Den tidligere frontfigur Naser Khader svarer på spørgsmålet om, hvorvidt foreningen kan overleve uden ham og de andre stiftere: "Hvis Demokratiske Muslimer ikke kan overleve uden os i spidsen, så har der aldrig været grobund for foreningen. Men jeg er sikker på, at foreningen vil overleve."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu