Læsetid: 2 min.

At designe en performance

På RUC kan man uddanne sig som performance-designer. Her lærer man at planlægge oplevelser
16. marts 2007

Siden 2004 har man kunnet læse faget Performance-design på Roskilde Universitetscenter. Information har spurgt studieleder Niels Erik Wille, hvad udannelsen går ud på.

- Hvad er performance-design?

"Det er en akademisk uddannelse i at organisere live performances og kulturelle events. Det kan være koncerter, teaterstykker osv. Vi fokuserer på ting, der er live modsat de klassiske medieuddannelser, hvor man blandt andet beskæftiger sig med film og tv. Der skal være et publikum. Vi vil lære de studerende, hvad der foregår i sådan nogle rum, hvad de indebærer af oplevelsesformer, og hvad de indebærer af design."

- Hvordan fandt I på navnet?

"Vi ledte efter et ord, der var fælles for både en teaterforestilling, en koncert, en forelæsning, en opera, en konferenceaktivitet. På dansk har vi ikke sådan et ord. Men det har man på engelsk, nemlig performance. Design er for at understrege, at det er konstruktion, at det går ud på at forme og skabe noget. Så vi kobler to kendte ord sammen, som så tilfældigvis er låneord fra engelsk."

Praktisk teori

Performance-design er en akademisk udannelse - modsat de lignende uddannelser i Danmark: "Vi beskæftiger os meget med performanceteori. Det er et internationalt studieområde som hedder performance studies - det trækker vi på. Men når vi kalder vores Performance-design, så er det netop for samtidig at lægge vægt på det praktiske."

- Er det en praktisk uddannelse?

"Det er en teoretisk og praktisk uddannelse. Ud over performanceteorien har de kurser i konceptudvikling og i praktisk analyse af, hvad der foregår i en performance, hvordan publikum reagerer osv. Det er jo en RUC-uddannelse, så de laver også et projekt hvert semester. Det kan være en digtaften på et værtshus, en koncert eller en happening på Strøget."

- Skal man så afholde arrangementet i praksis?

"Ja, det skal man meget gerne. Men man skal også skrive en rapport, som man bliver bedømt på som ved en almindelig eksamen."

- Hvad er forskellen på en performance-designer og en eventmager?

"Event management-litteraturen handler stort set om økonomi og organisation. Hvor mange toiletter der skal være, hvordan man undgår at de kører fast i mudderet. Vores sigter på, hvad publikum skal opleve, når de kommer til den her event. Hvad er indholdet, hvad er de æstetiske, organisatoriske overvejelser over det produkt, man har tænkt sig at tilbyde publikum."

De første specialer i performance-design bliver afleveret til sommer, så det er endnu uvist, hvor en performance-designer, som får titlen cand.comm., kan få job:

"Men det sigter mod job på eventbureauer. Et sted som Roskilde Festival er også en mulighed, og der er flere oplevelsesparker, der har vist interesse," siger Niels Erik Wille.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her