Læsetid: 2 min.

Desperat førstedame

Hvem skulle nu have troet, at den tækkeligt tilbagetrukne politikerkone Laura Bush gemte på talenter som standup-komiker?
3. maj 2005

WASHINGTON - Den anstændige eksbibliotekar, som frelste sin engang så udsvævende og fordrukne ægtemand - dette har verden kendt Laura Bush som. Sidste lørdag viste USA's førstedame imidlertid nye sider af sig selv, da hun bramfrit og spøgefuldt førte sig frem som en 'desperat husmor' af den slags, man kan møde i tv-serien af samme navn - på udkig efter morskab, som kedelige, altid-tidligt-i-seng-George næppe forstår at levere.

"Jeg sagde til ham forleden: 'George, hvis du virkelig vil udrydde al tyranni i verden, er du nødt til at blive længere oppe om aftenen'," sagde den kåde præsidentfrue ved den årlige pressemiddag til stor morskab for de indbudte.

"Klokken ni og hr. Spændende ligger allerede og snorker, mens jeg ser Desperate housewifes - Mine damer og herrer, jeg bekender, at jeg selv er en desperat husmor."

Så uinspirerende kunne gemalen være ved aftentide, kvidrede hun, at hun engang havde listet sig ud af Det Hvide Hus og sammen med vicepræsident Dick Cheneys kone, Lynne, og udenrigsminister Condoleezza Rice var taget til pigeaften på Chippendales, en mandestripbar.

"Jeg siger ikke, hvad der skete, men i efterretningskredse har Lynne nu fået kodenavnet 'Dollar Bill'."

Den humor tog forudsigeligt nok kegler ved Det Hvide Hus årlige middag for udenrigskorrespondenter - en af disse klassiske Washington-begivenheder, hvor store ledere fører sig frem, og publikum, der for en enkelt aften får lov at være deres ligemænd, kan sole sig i skæret fra de magtfuldes tilstedeværelse.

Lauras nye profil

Det er overflødigt at sige, at førstedamens debut som standup-komiker var alt andet end spontan. Snarere var den en udspekuleret måde, hvorpå hun kunne understrege den højere profil, hun er blevet tildelt af det Hvide Hus, siden Bush blev genvalgt i november.

I sin første periode var fru Bush den tilbagetrukne politikerkone, som stumt og beundrende så til, når Bush lirede den samme tale af for 117. gang. Ved de sjældne lejligheder, hun selv 'var på' i offentligheden, ytrede hun sig stort set kun om hjemlige sysler og småkagebagning.

Det har ændret sig. Med et popularitetstal omkring 80 procent - det dobbelte af sin mand - er fru Bush et politisk aktiv af stor værdi. Hun har indrettet sit eget officielle kontor og rejser stadig oftere rundt på soloturneer, hvor hun promoverer sine synspunkter om vigtigheden af uddannelse og står i spidsen for et program, der skal hjælpe unge mennesker i fattige bykernekvarterer.

Lørdag kom det tydeligvis aftalte stikord, da Bush rodede sig ud i at fortælle en eller anden skamreden cowboyvits. Så kunne førstedamen ikke tage mere. "Ikke den gamle vits - ikke igen," skar hun ind. "Jeg har været med til disse middagsselskaber i årevis og pænt holdt mig baggrunden. Men nu er der godt nok nogle ting, jeg vil ændre på." Og så tog hun ellers ordet til præsidentens nøje instuderede forlegenhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her