Læsetid: 2 min.

DF løb med opmærksomheden

For femte år i træk har Dansk Folkeparti lavet finanslov med regeringen, og der var frit spil for regeringens støtteparti. Finansminister Thor Pedersen (V) slukkede sin mobil og rejste til Bruxelles. Imens løb Dansk Folkeparti med æren for aftalen
8. november 2005

Der var aldrig nogensinde tvivl om, at Finansloven for 2006 kom igennem med støtte fra ét parti: Dansk Folkeparti. Men aldrig før har scenen på Christiansborg været overladt så meget til Pia Kjærsgaards tropper, som det var tilfældet i går.

Finansministeriet valgte at droppe pressemødet om Danmarks kommende husholdningsbudget, og når man ringede for at få en kommentar fra finansminister Thor Pedersen (V) lød beskeden:

"Ministeren er rejst til Bruxelles."

Ikke engang ministeriets embedsfolk, som var til stede under forhandlingerne, var til at komme i kontakt med.

"De var hjemme og sove efter en hel nats forhandlinger," lød meldingen.

Men der var tre personer, der ikke sov efter forhandlingerne natten til mandag - Dansk Folkepartis partiformand Pia Kjærsgaard, finansordfører Kristian Thulesen Dahl og retsordfører Peter Skaarup.

På et stort anlagt pressemøde fik de tre lejlighed til at præsentere de vigtigste punkter i finansloven set med DF-briller.

Førtidspensionisterne

Tilbage til finansloven for 2006 var det vigtigste punkt - udover den hastebehandlede terroraftale - hvor mange penge Dansk Folkeparti kunne få til førtidspensionisterne. En gruppe som både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har kæmpet hårdt om.

Finansloven for næste år indeholder forbedringer for førtidspensionister for i alt 610 mio. kr. Da beløbet er skattefri, svarer det nogenlude til den milliard kroner, som Dansk Folkeparti allerede lovede vælgerne under valgkampen i februar måned.

Forbedringerne omfatter i alt godt 49.000 personer under den gamle førtidspensionsordning og vil betyde et skattefrit beløb på 13.464 kr. årligt i 2006. Et beløb der svarer til forskellen mellem pensionsydelsen til pensionister på henholdsvis mellemste førtidspension og forhøjet almindelig førtidspension.

S utilfredse

Men Socialdemokraterne, der ville have brugt tre milliarder til samme gruppe, var ikke glade for aftalen, fordi alle førtidspensionister ikke var med i ordningen.

"Det er uforståeligt, hvorfor man skal holde os ude og lave en aftale, som er dårligere end dét, vi har skitseret," siger partiets finansordfører Henrik Sass Larsen.

Han er skuffet over, at regeringen ikke indkalder de gamle forligspartier bag førtidspensionsordningen.

Anderledes positiv lød ordene fra SF, der støtter regeringens og Dansk Folkepartis aftale på førtidspensionsområdet.

"Det er en god aftale. Den er fra ord til anden en afskrift af SF's forslag. Det anerkender vi fuldt ud," siger Ole Sohn, der også glæder sig også over lavere takster i daginstitutioner.

Til gengæld kritiserer Ole Sohn regeringens skattestop, som endnu engang præger finansloven.

"Skattestoppet forhindrer jo, at regeringen kan foretage de helt nødvendige investeringer i fremtiden, når det handler uddannelse, forskning og integration. Det er forudsætningen for, at vi kan skabe fremtidens arbejdspladser for at opretholde velfærdssamfundet," vurderer han.

For megen magt til DF

De Radikales finansordfører Morten Helveg Petersen er heller ikke begejstret for aftalen, der er præget af alt for mange indrømmelser overfor Dansk Folkeparti.

"Weekendens forløb viser med al tydelighed, at Dansk Folkeparti sidder ved bordet og skraber ind. Det står klinkende klart. Ud over delaftaler har vi ikke været inde i de centrale forhandlinger," siger Morten Helveg Petersen.

De Radikale er med i delforlig om blandt andet Landsbyggefonden, trafik, kultur, aktieavance og satspuljen, men er kritiske overfor regeringens skattestop.

"Kort fortalt rummer finansloven flere penge til ældre, dyrevelfærd og førtidspensionister. Det er en anden tegning, fortælling og historie, end den vi vil fortælle," siger Morten Helveg Petersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her