Læsetid: 2 min.

DF: Starthjælpen skal holde udlændinge ude

Søren Krarup (DF) benægter, at den lave starthjælp handler om at motivere folk til at komme i arbejde. Hovedformålet med den lave ydelse er et helt andet: At vise flygtninge fra verdens fattigste lande, at man ikke finder guld på gaden i Danmark
8. december 2006

Indfødsretsordføreren fra Dansk Folkeparti, Søren Krarup, siger nu det, som regeringen ikke selv tør sige.

Starthjælpens virkelige formål er at afskrække asyl-ansøgere fra den tredje verden fra at komme til Danmark, og ikke som regeringen siger: 'At det skal kunne betale sig at arbejde.'

I ugens løb har Det Økonomiske Råd rettet en skarp kritik af den lave sociale ydelse, den såkaldte starthjælp, som landets flygtninge må nøjes med de første syv år i Danmark, hvis de ikke får et arbejde. Ifølge de økonomiske vismænd er ordningen kun med til at 'forarme' en i forvejen udsat gruppe, og set ud fra en både menneskelig og økonomisk synsvinkel er starthjælpen en meget dårlig løsning.

Alligevel fastholder regeringen, at starthjælpen har sin berettigelse.

Det skal kunne betale sig at arbejde, lyder svaret fra integrationsminister Rikke Hvilshøj (V). Hun afviser samtidig, at ordningen har en anden funktion. At skræmme flygtninge fra den tredje verden.

"Nej. Starthjælpen har ikke noget at gøre med at regulere antallet. Den handler om at skabe et tilstrækkeligt incitament, så det kan betale sig at tage et arbejde," siger Rikke Hvilshøj. Men det argument afviser Søren Krarup. Sammen med fætteren Jesper Langballe var han med til at forhandle starthjælpen i hus hos den daværende integrationsminister Bertel Haarder (V).

"Starthjælpen var afgjort en central brik i forhold til regeringens og Dansk Folkepartis overordnede målsætning: Man finder ikke guld på gaden, sådan som man har fortalt ude i den tredje verden. Når man ser på antallet af asylsøgere, så er det tydeligt, at det er noget, der er sivet ind," siger Søren Krarup i et interview med Information om starthjælpens tilblivelse.

Samtidig var det klart for Dansk Folkepartis forhandler, at starthjælpen også skulle sende et signal om, at der er forskel på danskere og udlændinge.

"Jeg synes, det er at gøre grin med danske kontanthjælpsmodtagere, at de skal være ligestillet med folk, der i går kom rejsende til landet fra den anden side af jordkloden. Sådan behandler man ikke danske statsborgere," siger han.

Læs side 30-33

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu