Læsetid: 2 min.

DF-veto mod K-løfte om skattelettelser

Konservative varsler skattelettelser i topskatten inden valget. Dansk Folkeparti truer med at kvitte støtten til skattestoppet, hvis lettelserne ikke kommer i bunden
27. august 2005

Finansminister Thor Pedersen (V) var knap nok færdig med at fremlægge regerin-gens forslag til en finanslov, før den konservative leder og vicestatsminister Bendt Bendtsen (K) var ude og var-sle skattelettelser.

"Vi har en sund økonomi. I den kommende 2015-plan bør man påvise, at der er råderum til mindre skat på arbejde," sagde han.

Og nu følger partiets skatteordfører. Charlotte Dyremose. op. Hun mener, at skattelettelserne skal planlægges i løbet af 2006 og gennemføres inden næste valg. Øverst på de konservatives liste står fjernelse af topskatten, sådan at ingen betaler mere end 50 procent i skat af den sidst tjente krone.

"Skattelettelser for skattelettelsens skyld er temmelig dumt. Skattelettelser skal gives der, hvor det skaber vækst i samfundet, så vi får råd til at sikre fremtidens velfærd. Det sker ikke, hvis man blot letter i bunden," siger Charlotte Dyremose.

Hun konstaterer, at hvis de konservative havde 90 mandater var top- og mellemskatten blevet fjernet her og nu.

"Den umiddelbare regning er på godt 23 milliarder, hvis man fjerner top- og mellemskat, og de penge har vi. Desuden vil de dynamiske effekter af lettelserne betale en stor del af regningen," siger Charlotte Dyremose og henviser til, at fjernelse af topskat og mellemskat vil betyde ekstra forbrug, der igen vil betyde flere arbejdspladser.

Men den logik giver man ikke meget for i regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

Gruppeformand og fi-nansordfører Kristian Thulesen Dahl advarede i valgkampen regeringen mod at lette i toppen.

"De næste skattelettelser skal gives i bunden. Ellers trækker vi vores støtte til regeringens skattestop," sagde han.

Den trussel gælder stadig, fastslår partiets skatteordfører, Mikkel Dencker.

"Vi vil under ingen omstændigheder være med til skattelettelser for dem med de største indtægter, inden der er gennemført betydelige lettelser i bunden. Det kan foregå gennem en sænkning af bundskatten eller en forhøjelse af bundfradraget," siger Mikkel Dencker.

Han undrer sig over, at de konservative melder så kontant ud i skattedebatten og lover sænkelser inden næste valg.

"De skal vel lige have et flertal for deres forslag om sænkelser i toppen. Og det flertal får de ikke med os. Og hvem det ellers skulle være, har jeg svært ved at se," siger Dansk Folkepartis skatteordfører.

Skatteminister Kristian Jensen (V) vil da heller ikke umiddelbart bakke sin regeringspartner op og love skattelettelser inden næste valg. Til Jyllandsposten udlægger han løfterne mere forbeholdent.

"Der ligger ikke en stor forkromet plan for skattelettelser i foråret 2006. Det ligger ikke i kortene. Det er en klar målsætning, at skatten skal ned, men det kræver et økonomisk råderum," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her