Læsetid: 3 min.

DF'er fryder sig over tortur

Kontroversiel DF'er: Send muslimske mænd hjem til tortur og politisk forfølgelse - vi vil fryde os over det. Martin Henriksens ugebrev vækker harme på Christiansborg - DF-ledelsen kalder det 'uacceptabelt'
23. maj 2006

"Hjælp mig, siger øjnene bag sløret." Under den overskrift opfordrer Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Martin Henriksen, til en jernhård linje over for muslimske mænd:

"Hvis mændene ikke lægger deres ære bag sig, vil Danmark lægge mændene bag sig og vil frydes, når mændene udleveres til tortur og politisk forfølgelse," skriver Martin Henriksen i sit seneste ugebrev.

Brevet, som er dedikeret til indvandrerkvinder på krisecentre, vækker harme på Christiansborg, hvor Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, kalder det 'vanvittigt'. Han pointerer, at alle er enige om, at hjælpe indvandrerkvinder, der udsættes for vold.

"Men det kan ikke få en til at mene, at man vil fryde sig over tortur. Det er fuldkommen uligevægtigt og deprimerende, at et medlem af Folketinget kan mene sådan noget. Martin Henriksen skulle tage en tur forbi Amnesty International og se en video, hvor nogle udsættes for tortur. Hvis han fortsat vil fryde sig, så bør han tage direkte hen, hvor nogle læger kan hjælpe ham," siger Henrik Sass Larsen.

Forpester debatten

De konservatives integrationsordfører, Henriette Kjær, vil ikke blande sig i, hvad andre folketingsmedlemmer skriver, men hun tager afstand fra Martin Henriksens formuleringer.

"Jeg kan ikke acceptere, at der er nogen, som skal torteres. Vi har tradition for et retssamfund, hvor vi udmåler straffen for en forbrydelse og så afsoner man den, og sådan synes jeg, tingene skal foregå," siger Henriette Kjær.

Hos de radikale betragtes sagen som alvorlig. Næstformand Margrethe Vestager mener, at retorikken udtrykker et ikke-menneskesyn, som strider mod et retssystem, hvor alle er lige for loven.

"Vi sender ikke folk i armene på torturbødler, uanset hvor meget vi foragter deres forbrydelse. Her er pointen, at nogle mennesker regnes for ikke-mennesker, og det er uklart, om der er tale om en morder bag et æresdrab eller om muslimske mænd generelt. Det forpester debatten og klimaet, og ledelsen bør tage skarp afstand fra det. Bagefter kan vi spørge Fogh, hvordan han selv synes, det går," siger Margrethe Vestager .

Og afstand til indlægget er også præcis, hvad næstformand i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, tager.

"Der er ingen tvivl om, at Martin Henriksen har forløbet sig. Han har været ophidset over æresdrabssagen, men man kan under ingen omstændigheder forsvare tortur. Vi har sagt, at det går ikke, og derfor trækker Martin det nu tilbage," siger Peter Skaarup.

Hjemmeside giver postyr

Den 26-årige uddannelsesordfører har tidligere været på kant med straffeloven, da han i efteråret på sin hjemmeside sammenlignede islam med en terrororganisation. Det skete kun få dage efter, at Martin Henriksen havde overtaget posten som ordfører efter Louise Frevert.

Dengang ville han ikke trække sine udtalelser tilbage - det vil han nu.

Martin Henriksen betoner, at indlægget skulle tages som udtryk for den vrede og frustration, han har følt over sagen om æresdrabet i Slagelse.

"Ledelsen har gjort mig opmærksom på, at det var utilfredsstillende. Når det nu er blevet opfattet som et konkret politisk forslag, har jeg ikke noget imod at trække det tilbage," siger han.

Martin Henriksen overvejer nu, om han fortsat skal have en hjemmeside.

"Jeg er i tvivl om, hvorvidt det tjener et formål, hvis man bare tager citater ud og blæser dem op. Jeg vil overveje, om jeg skal have en hjemmeside, når det giver så meget postyr," siger han.

Efter at have skrevet om muslimer som kræftceller, som skulle sendes i russiske fængsler, blev Louise Frevert sendt på orlov fra Folketinget, men til trods for at det ikke er første gang, Martin Henriksen går over grænsen, får han en chance mere.

"Men det skal ikke ske igen," fastslår Peter Skaarup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her