Læsetid: 2 min.

Dialoger med NHØP

Duoformatet var en af bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersens specialiteter. To genudgivelser kaster små spots på det enorme virke
9. januar 2006

Ud af den kolossale plademængde, bassisten Niels Henning Ørsted Pedersen, lagde bag sig ved sin overraskende død i april sidste år, var hans mange duoindspilninger en særlig specialitet. Og ikke sært lå denne disciplin godt for den teknisk komplette musiker, der kunne udføre akkompagnementer, som trodsede, hvad der normalt var muligt på den ellers træge og tunge kontrabas.

Eller han kunne dyrke sin forkærlighed for smukke melodilinjer, så de stod mejslet ud i al deres enkelhed.

Flere af disse duo-møder er væsentlige fikspunkter i NHØP's karriere bl.a. hans samarbejde med Kenny Drew, Joe Pass, Paul Bley, Michel Petrucciani - og Tania Maria.

Sidstnævnte, den lille, sprudlende pianist og sangerinde fra Brasilien, var en elsket gæst i København i slutningen af 1970'erne. Hendes studieindspilning med NHØP i 1979, udgivet af Medley, endte som en populær og udsolgt lp. Denne og en live-optagelse fra året før med Maria og egen trio, Tania Maria Live, er nu udsendt som dobbelt-cd af Stunt Records.

Samba Maria

Duopladen med NHØP rummer en særlig intensitet og legende varme, knyttet til Tania Marias smittende musikformidling, som NHØP ingenlunde viger tilbage for at deltage i.

Her er fejende sambarytmer, vuggende elegance og lyrisk melankoli fra Marias etniske sangkatalog. Og selv om NHØP overbroderer på "Rapaz De Dem", er kemien umiskendeligt til stede mellem de to. Den akustiske optagelse fremhæver tidløsheden. Musikken holder kvaliteten, en skøn lille plade.

Der er yderligere fest og pres på live-koncerten fra Montmartre i 1978 med Maria og de to franskmænd, Marc Berteaux (el-bas) og André Ceccarelli (trommer). Men lyden er mere tidsbunden. Her er nok spontanitet og udadvendthed, men pladen ejer ikke førstnævntes charmerende intimitet.

Roen i materialet

NHØP's duo-indspilning, Play With Us, fra 1987 med en nu tilbagetrukken veteran i dansk jazz, vibrafonisten Louis Hjulmand, er også blevet omsat fra lp til cd.

Man undres over den primitive rumklang samt en for kraftig fremhævelse af NHØP's bas i lydbalancen. Hjulmands spil synes at søge efter roen og tilstanden i materialet bl.a. lyriske standardmelodier som Brubecks "In Your Own Sweet Way", Gerschwins "My Man's Gone" og Bill Evan's "Very Early".

Hans spil er tilbageholdende og noget kantet, men NHØP's smidige, initiativrige og samtidig lydhøre bas får lokket ham ud i flere spændende situationer.

Og NHØP's spil på "Willow Weep For Me" er enestående musikalsk håndelag. Men som helhed er der ikke nok mad i dette duomøde. Slet ikke, når man tænker på de fantasirige dialoger, NHØP havde med pianisten Michel Petrucciani i 1994, udgivet på bokssættet, Concert Inédites (2000), som vi savner, at Dreyfus Jazz udsender på ny.

Tania Maria In Copenhagen 1978/79: Tania Maria & Niels-Henning Ørsted Pedersen; Tania Maria Live (2-cd. Stunt)

Niels-Henning Ørsted Pedersen & Louis Hjulmand: Play With Us (Olufsen Records)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her