Læsetid: 4 min.

Digitalentløst

23. oktober 2002

TILLYKKE, De skal have nyt fjernsyn. Og hvis De ikke skal have nyt fjernsyn, så skal De have en ’set top-boks’. Sådan en lille kasse, der skal kobles til Deres nuværende fjernsyn, og som kan komme til at koste Dem nogle tusinde kroner. Det er noget, De skal se at få ordnet inden for de nærmeste år, hvis De ikke vil risikere sort skærm.
Det er én af forbruger-konsekvenserne af det udspil om overgang til digitalt tv i Danmark, som kulturminister Brian Mikkelsen præsenterede mandag.
Digitalt tv vil sige, at det gammeldags, såkaldt analoge tv-signal, som kommer til Deres fjernsyn som elektriske bølger, erstattes af et signal, hvor budskabet føres frem digitalt – som nuller og ét-taller. Sådan som computeren gør. Det er smart, fordi et digitalt signal fylder meget mindre end et analogt. De kan modtage seks eller flere kanaler i digital form på den plads, som én analog kanal i dag optager. De kan altså få meget mere tv ind i stuen, i form af flere kanaler og i form af helt nye interaktive tjenester. Såsom tv-shopping,
e-mails, spil, internetadgang eller styring af selve indholdet i programmerne. Forudsætningen er et nyt digitalt tv-apparet eller en boks, der kan oversætte det digitale signal til det analoge sprog, Deres nuværende apparat forstår.
Brian Mikkelsens udspil består i at varsle en auktion, hvor staten sælger retten til at etablere et jordbaseret digitalt sendenet.
Det er en teknologisk omstilling, som rummer spændende muligheder, men det er også en rodet, kompliceret affære, som ikke indebærer garanti for succes eller for bedre tv til forbrugerne.
Dagens jordbaserede sendenet, der ejes af TV2 og DR, benyttes i dag kun af 25 procent af tv-seerne. Godt 50 procent abonnerer i stedet på kabel-tv, der udbydes af TDC og af Telia Stofa, mens de sidste ca. 20 procent køber tv pr. satellit af det svenske Viasat eller det norske Canal Digital. Auktionen over retten til at digitalisere det jordbaserede net skal finde sted til foråret, og inden da skal alle aktørerne – DR, TV2, TDC, Telia Stofa, Viasat og Canal Digital – tage stilling til, om de vil være med, og hvad de vil betale.

PUBLIC SERVICE-stationerne kommer automatisk med, men kabel- og satellit-selskaberne har svære overvejelser foran sig.
Satellit-selskaberne har det problem, at mange af de programmer, de udbyder, allerede er gjort digitale, hvorfor mange satellit-kunder har investeret i en speciel set top-boks til satellit-tv. TV3 og TV3+ er imidlertid stadig analoge, og Viasat har nogle hundrede tusinde kunder, som ikke ser meget andet og ikke har noget motiv til at købe det digitale udstyr. Dem kan Viasat risikere at miste, hvis de på satellitterne omlægger de to programmer til digitale signaler, eller hvis de gør det ved at træde ind i det ny jordbaserede, digitale sendesystem.
På kabelsiden har TDC i de senere år forsøgt at lokke sine kabel-kunder over på digitale signaler, men det er endnu kun en meget lille brøkdel, der kan se nogen fidus i at investere i den nødvendige kabel-tv set top-boks. Også kabel-operatørerne skal altså nøje overveje, om et skift til jordbaseret digital-tv kan give dem flere kunder, eller om det i stedet vil provokere eksisterende kunder over til de digitaliserede public service-stationer, som til den tid vil kunne tilbyde en hel del mere.
Beslutningerne vanskeliggøres af, at sporene fra udlandet skræmmer. Man har udpræget negative erfaringer i bl.a. Sverige, Spanien og Storbritannien. Forbrugerne har simpelthen ikke villet bruge flere tusind kroner på de digitale bokse. Man synes, man har kanaler nok, man kan ikke se på et program, om det ankommer analogt eller digitalt, og reelt er det de færreste, der ønsker at bruge fjernsynet til andet end tilbagelænet tv-kigning. Alle de avancerede interaktive tjenester er der simplthen ikke noget reelt behov for i dag.
Efter fiaskoen i Sverige har Sveriges Television foreslået, at man laver en meget billig og simpel boks, der stort set kun kan bruges til at oversætte public service-programmerne, og så forærer den til alle svenske husstande. Dvs. lader staten betale. Det giver ikke mulighed for alle de spændende, interaktive tjenester, men det kan bringe svensk tv over i den digitale verden. Brugere, der vil have adgang til alt det interaktive, kan købe sig en dyrere, mere avanceret box.
Brian Mikkelsens foreløbige melding herhjemme er, at staten ikke vil betale en krone. Dermed læner han sig op af en fiasko. For enten får han ikke forbrugerne til at betale for boksen. Eller også presser han de private operatører til at forære boksene væk med den oplagte risiko, at der ikke er nogen af dem, der kan se økonomisk fornuft i projektet og derfor holder sig væk fra forårets auktion.
Der ville være aktiv kulturpolitik til fordel for public service-tv i at forære danskerne den simple digital-boks, fordi den ville give hele befolkningen umiddelbar adgang til de digitaliserede og ikke-kodede public service-programmer. Måske er det derfor, Brian Mikkelsen ikke vil.

jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her