Læsetid: 2 min.

Digitalt Eventyrland

Man bliver aldrig for gammel til at få læst historier op - og DR's digitale litteraturkanal byder på alt fra Nynne til Kafka
4. september 2006

Hvor er det skønt at slukke fjernsynet, slukke lyset og falde i søvn til Nynnes Dagbog. Det tager mig godt nok et par timer at nå drømmeland - for Nynne er sindssyg sjov, og jeg er lysvågen. Filmen var en lang skuffelse, og jeg har aldrig gidet at læse bogen, men da jeg fik den læst op af Louise Mieritz, blev jeg helt vild med Nynne!

Jeg er en heldig ejer af en DAB-radio, der gør det muligt at høre DR's litteratur-kanal hele døgnet. Til at starte med var jeg ikke synderligt imponeret over min nye radio, men nu har jeg fundet ud af, at den virkelig kan noget!

Jeg har personligt ikke hørt oplæste historier, efter at jeg som barn hørte Prop og Berta 500 gange, var blevet træt af at hyle efter Tyttebøvser og træt af det skærende PLINGPLONG, hver eneste gang siderne i Disneybogen skulle vendes.

Men nu er jeg hooked igen!

Det startede med Nynne og hendes tossede, søde og fjollede hverdagsbetragtninger:

"Hold da kæft. Har lige set to midaldrene kvindelige teologer i catfight i Deadline. På den virkelig pinagtige måde. Fandeme lige før de begyndte at smide bind efter hinanden. Duer simpelthen ikke at lade hysteriet løbe af med én på nationalt tv. På 'så går jeg bare HJEM'-måden. Det er jo pinligt for ALLE, for helvede. Vil være mand. Måske. (Men ikke Poul Krebs. Eller Steff Houlberg)".

Men radiokanalen giver også mulighed for fordybelse i Franz Kafkas værker - som jeg aldrig har fået læst.

13 timers føljeton

Skuespiller Jens Albinus læser Morten Ramslands bestseller Hundehoved op som en føljeton på i alt 13 timer. (Føljetoner bliver også læst op på én gang om søndagen), og lige for tiden er der mellemøstlig litteratur på programmet i forlængelse af Images of the Middle East-festivalen i København.

Skuffende er det selvfølgelig, når man har gjort alt klar til historiefortælling (urtethe, stearinlys og nattøj), og en gammel vindtør stemme går i gang med en novelle af den meget meget kedelige slags - og man falder i søvn, før hovedet når puden.

Frustrationen er også stor, når At læse Lolita i Teheran af Azar Nafisi bliver læst op klokken 8.28 onsdag morgen - øv!

Men hvor er det befriende at slukke for sit fjernsyn, nu hvor TV3 i jeg ved ikke hvor lang tid har sendt sitcoms som Hjemme hos Fran og According to Jim minimum fire gange hver eneste aften. Det kommer desværre ikke som en overraskelse, at det faktisk er muligt at zappe gennem samtlige danske tv-kanaler på en hyggelig onsdag aften og udelukkende se glitrende reklamer og høre rungende falsk dåselatter!

I stedet kan man lukke øjnene og lytte til en oplæser, der faktisk formår at gøre en bog lige så fængende, som Skatteøen var på kassettebånd, da man var otte år.

I aften glæder jeg mig til at høre Tusind og en nat, som bliver læst op af Hanne Borchsenius. Jeg har bindene stående i bogreolen - men har aldrig rigtig fået dem læst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her