Læsetid: 2 min.

Diktatpolitik

11. april 2005

Trods al retorik om decentralisering og det nære samfund, er det i de senere år lykkedes den siddende regering at forværre forholdet til de lokale politikere. Der har i både amter og kommuner været en stigende forståelse for, at færre og større enheder kunne være forbundet med en række fordele. Men processen, der førte frem til den såkaldte strukturreform, blev ledsaget af udbredt kritik, fordi den blev opfattet som lukket og centralistisk. Og i den nuværende fase, der handler om at omsætte den vedtagne reform i praksis, er smertegrænsen nået.
Regeringen – og især Venstre – skulle ellers være godt garderet. Formanden for Kommunernes Landsforening, borgmester Ejgil W. Rasmussen fra Gedved, er partifælle med både statsministeren og indenrigsministeren. Det har imidlertid ikke hindret, at hans kritik af regeringens politik er blevet stadigt skarpere. Den foreløbige kulmination kom, da Kommunernes Landsforening (KL) holdt delegeretmøde sidste uge i Aalborg.
Anledningen var regeringens beslutning om at gennemføre en lov, der fastfryser kommuneskatten i hver enkelt kommune i 2006. Begrundelsen for en sådan foranstaltning er, at skatteudskrivningen i forbindelse med de mange kommunesammenlægninger ikke må føre til en generel skattestigning. Når regeringen anser det for en reel risiko, skyldes det, at disse sammenlægninger i første omgang vil blive temmelig omkostningskrævende.

Da indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen holdt gæstetale på KL’s delegeretmøde, måtte han forsikre kommunalpolitikerne om, at lovforslaget ikke er udtryk for mistillid til kommunerne. Det er blot en praktisk måde at komme uden om en usikkerhed om skatteudskrivningen i forbindelse med sammenlægningerne, lød hans forsikring.
Hvad han og hans embedsmænd har set som en praktisk løsning, bliver imidlertid opfattet som en markant politisk meldning blandt kommunalpolitikerne. Deres formand talte om »et klokkeklart eksempel på den centralisme, jeg advarer imod«. Andre kommunalpolitikere har talt om et helt uacceptabelt diktat, der i sin yderste konsekvens kan stride imod grundlovens sikring af det kommunale selvstyre.
Så stærk har modstanden været fra stort set enige kommunalpolitikere, at Løkke Rasmussen efter sit besøg i Aalborg har fundet det nødvendigt at gå på retræte. Han siger nu, at en løsning på skatteproblemet ikke nødvendigvis ligger i at lovgive. Derfor vil han i denne uge føre forhandlinger med Ejgil W. Rasmussen og de øvrige topfolk fra KL. Da Dansk Folkeparti under indtryk af den samme modstand er begyndt at vakle i sin støtte til et lovbaseret diktat, tyder meget på, at der nu vil blive fundet en anden udvej. Aftaler og gensidige løfter vil erstatte et lovindgreb.
Det vil være en fornuftig udgang på sagen. Men med sit udspil nåede regeringen at demonstrere, at dens greb om magtens instrumenter er blevet bemærkelsesværdigt usikkert efter dens genvalg i februar. Løkke Rasmussens tilbagetog kom samme dag, som kulturminister Brian Mikkelsen måtte opgive at privatisere TV 2.

tok

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her