Læsetid: 3 min.

Direktøren for det hele

Det Danske Filminstitut får med Henrik Bo Nielsen en direktør med stor personlig integritet og troværdighed. Et tab for Information, men en stor gevinst for dansk film
28. april 2007

Egentlig har Information kun sig selv at takke for, at Det Danske Filminstitut har nappet bladets administrerende direktør gennem 16 år, Henrik Bo Nielsen, som ny direktør. For det var et interview med instituttets bestyrelsesformand, Morten Hesseldahl, i Information den 19. marts, som inspirerede Henrik Bo Nielsen til overhovedet at interessere sig for stillingen.

Hesseldahl understregede i interviewet, at "vi skal have en administrator, fordi direktørposten også er en lederstilling, og hvis ikke man kan lede, går det helt galt. Men det skal være en administrator, der har forståelse for den kunstneriske proces, og hvad det er for mennesker, der frembringer filmene".

Og det får instituttet. Det er muligt, at 46-årige Henrik Bo Nielsen lige nu ikke ved meget mere om dansk film end så mange andre, men det ville ligne ham meget dårligt, hvis ikke han ved tiltrædelsen den 1. august har læst grundigt op på lektien og allerede har dannet sig et solidt overblik over de nye visioner og udfordringer, der er knyttet til stillingen, der anses for en af de vigtigste i dansk kulturliv.

Hjerteblod

Og jo da, Henrik Bo Nielsen er også administrator, ofte med en lethed, så man undres over, hvornår han egentlig får det fra hånden, men det gør han og altid med præcision. Officersønnen fra Vadum i Vendsyssel er, som kampråbet gjalder med jævne mellemrum, "født parat". Han vil være med, der hvor det sker og er fremme i skoene. Så langt fremme endda at jurastudiet aldrig blev færdiggjort, da han allerede i 1984 som 23-årig blev leder af sprogskolen Berlitz i København. Siden gik turen i 1987 over Multi-Post Aps som direktør, inden han i 1991 landede på Dagbladet Information i første omgang som salgs- og marketingschef for en kort bemærkning, inden han i 1992 kunne kalde sig administrerende direktør.

Fra den stol har Henrik Bo Nielsen stået last og brast med Information gennem turbulente og på det seneste mindre turbulente perioder. Det er ingen overdrivelse at sige, at avisen næppe havde overlevet, hvis ikke det havde været for Henrik Bo Nielsens utrættelige indsats for at redde den gennem mindre gunstige perioder. Information har for ham været noget langt større end blot et arbejde. Det er hjerteblod og identitet, og derfor var der også klumper i halsen på både ham selv og medarbejderne, da han i går morges på et medarbejdermøde fortalte om sin beslutning. Og samme følelse undtrykte bestyrelsesformand Torben Möger Pedersen, der sagde, at "det bliver på mange måder en ny situation for os allesammen, når dette lange samarbejde nu slutter.Filminstituttet og dansk film vil få glæde af ham - og en stor beklagelse fordi en usædvanlig lang, stabil og resultatrig ledelsesperiode på Information dermed slutter."

Nordjysk skepsis

For selv om Henrik Bo Nielsen som enhver ordentlig administrerende direktør er en dreven forhandler og en naturlig fedtsyl, er han afholdt og respekteret af medarbejderne. Det er en af forklaringerne på, at han har holdt så længe i stillingen, har set skiftende redaktører og medarbejdere komme og gå og er endt - alderen til trods - som en kultur-arvbærende institution i huset, der som en af de sidste kan kaste anekdotiske tråde tilbage til gamle koryfæer som Jan Stage og Lasse Ellegaard. En anden forklaring er, at selv om Henrik Bo Nielsen må siges at have taget storbyen og dens vaner til sig, har den nordjyske skepsis aldrig fornægtet sig. På trods af gode vaner, smag for dyr rødvin og mad har han så at sige aldrig taget de mentale træsko af, og det betyder, at han har stor personlig integritet og troværdighed.

Han forlader nu Information for at sætte sig til rette i direktørstolen på Filminstituttet. Medarbejderne der kan så glæde sig over at få et skarpt og analytisk intellekt, der ud over at besidde et enormt politisk netværk, bag de store armbevægelser, det storskrydende og storsnakkende ydre rummer en stor menneskelig varme, forståelse og ikke mindst humor og selvironi. Han er ganske enkelt godt selskab. Tilbage på Information kan vi så glæde os over de 16 år for bladet og ikke mindst glæde os over, at Henrik Bo Nielsen afleverer sit hjertebarn i fin og nystrøget stand. Når det skulle være, kunne det næppe finde sted på et bedre tidspunkt. Heller ikke for Henrik Bo Nielsen, der nu er parat til nye udfordringer, som med statsgaranti vil komme dansk film til gode.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her