Læsetid: 3 min.

Diskret røgbombe

23. august 2000

HER GIK man rundt og troede, at den nu 82-årige læge og forfatter Tage Voss kun var verdensberømt i Danmark. Og så viser det sig, at manden med den forrygende livslyst også er velkendt i Amerikas Forenede Stater, ja i en årrække for ikke så længe siden var han en højt skattet PR-medarbejder for en amerikansk koncern, som knokler for at hæve danskernes humør. Der var bare ingen i Danmark, som vidste det.
Men nu kommer den glade læge omsider til sin ret som del af en international bevægelse til fremme af nydelse. Manden, der har skrevet mindst 40 bøger og sikkert dobbelt så mange kronikker i Politiken om tobaksrygningens lyksaligheder, opnåede nemlig ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten den ære fra 1987 til 1993 at være på tobaksgiganten Philip Morris' lønningsliste med et årligt honorar på mindst 200.000 kroner - oven i sine almindelige indtægter.
Det er sgu godt gået af en mand, der i dagtimerne trækker vejret gennem en tændt cigar. Og tænk, at han ikke engang pralede af sin beundringsværdige position. Hvilken rygrad må han ikke have, at han har undladt af fulde lunger at brøle sine fortjenester ud over det ganske land.
Tage Voss har i denne sag været diskretionen selv. Der er jo så meget at tage hensyn til for dette taktfulde menneske, som indtil 1995 var næstformand for foreningen Hen-Ry, altså Hensynsfulde Rygere. Så imponerende stille gik Voss med dørene, at han fik tobaksskillingerne udbetalt i schweizerfranc og gerne uden navns nævnelse.

HIVER NOGEN efter vejret ved sandheden om makkerparret Tage og Hen-Ry - hvoraf sidstnævnte i øvrigt fortsat med glæde modtager penge fra tobaksindustrien - må de indstille sig på flere
åndeløse stunder, når tobaksfabrikanterne griber til skjult påvirkning som erstatning for den åbenlyse tobaksreklame, EU er i gang med at forbyde. De hetzende ikke-rygere ligger, som de har redt, vil tobakslobbyen vel mene.
Men hetz eller ej følger Philip Morris og vennerne en global tendens til, at magtfulde koncerner og interesseorganisationer bruger stadig flere penge på at kontrollere den offentlige mening via indirekte påvirkning.
Som hemmelig agent for det amerikanske firma havde Tage Voss til opgave at formidle "information, råd og kommentarer om tobak og rygning over for journalister, sundhedspersonale, lærere, politikere". Det fremgår ordret af en af de regninger, som den livligt debatterende læge sendte til Philip Morris.
Og det virkede. Journalister og redaktører åbnede kilometervis af spalter for Tage Voss, ligesom storrygere i Folketinget og på topposter i det offentlige fik ekstra gode grunde til at slæbe på fødderne, når talen faldt på forbud. Hen-Ry fulgte og følger fortsat op med medietræning af sine talsmænd, med konferencer og med kampagner støttet af Philip Morris og andre tobaksfirmaer, som foreningen ikke ønsker at sætte navn på. Mon det helt kan udelukkes, at Skandinavisk Tobakskompagni, der sidder på langt størstedelen af det danske tobaksmarked, henrykt spytter i kassen?

HYLDERNE hos ethvert PR-bureau af pæn størrelse bugner af professionelle varer i stil med dem, naturtalentet Voss leverede: Udpegning og særbehandling af mediefolk, specialister og meningsdannere, som er modtagelige over for PR-kundens argumenter, overdådige arrangementer og studieture med alt betalt. Formålet kan være at nå befolkningen gennem medierne, børnene gennem lærerne, patienterne gennem sundhedsmedarbejderne osv. Eller formålet kan være at hindre ubehagelig lovgivning ved at lægge pres på politikerne.
Spørgsmål om sundhed, liv og død er for PR-branchen en guldgrube af enestående art. For eksempel er medicinalindustrien, som ikke just er kendt for at lide af kroniske lommesmerter, så ivrig for at købe et godt omdømme, at mange PR-bureauer har en særlig afdeling for sundhedskommunikation. Herfra påvirkes og støttes udvalgte patientforeninger i et omfang, så enkelte af foreningerne er lige så afhængige af industrien som narkomanen af heroin.
Et andet eksempel på betalt sundhedspropaganda kom til offentlighedens kendskab for et par år siden, da EU blev grebet i - for at fremme afsætningen i Danmark af overskydende olivenolie - at smøre journalister og eksperter og undertrykke information om sundere og billigere alternativer.
HAR HEN-RY i dag hovedpine over afsløringen, skal der ikke lyde trøstens ord herfra. Dertil er foreningens hensynsfuldhed for hyklerisk. Derimod kan det beklages, at Tage Voss er blevet sværere at tage alvorlig. For han har gennem tiderne fyret en del velgørende bredsider af mod et sundhedsvæsen, som gerne sygeliggør befolkningen og dens upassende trang til at leve livet festligt og farligt. lieb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her