Læsetid: 2 min.

Djævleblændt innovativt!

Bryggernes jagt på nye smagsoplevelser kan føre til velkommen nytænkning - og til det fæleste, fortænkte fluidum
27. januar 2007

I sidste uge var jeg til bryggertræf hos Brøckhouse i Hillerød. Temaet var 'innovative øl'. Den stedlige brygmester, Anders Poulsen, udtrykte glæde over de mange nye mikrobryggerier, der er skudt frem i Danmark som svampe efter en fugtig nat. Hvad han ikke var glad for, var deres mangel på nytænkning: Det blev mest til bare en lys og en mørk ale. Anders Poulsen havde endnu et hjertesuk: Han forudså, at skal specialølsegmentet fastholde og udbygge sin markedsniche, så vil mikrobryggerne lade sig forlokke til "ekstremisme", fordi et stadig mere kræsent ølpublikum vil ønske stadig mere ekstraordinære smagsoplevelser, når de skal erlægge 35-40 kr. for en flaske.

Det pinte Anders, at Brøckhouses IPA, som for fire år siden var noget af det mest fancy, i dag er dømt "mainstream".

Brøckhouse ruster sig nu med en strategi, man kunne kalde 'kontrolleret ekstremisme', med deres nye serie af 'episke øl'. På træffet smagte jeg på Epic Stout, en fortolkning af en russisk imperial stout med meget mere af det hele. Robust og intens, med vinøs frugtighed, ristede malttoner og markant humleeftersmag. En stout, man kan sidde længe og drømme over.

Djævlebryg

Til stede var andre gode nytænkere. Mest innovativ var nok Jan Paul fra Svaneke Bryghus, der skænkede os sin Sejler Øl, fordi han med denne næsten modsat andre søger de lavere procenter. Champagnegær er hemmeligheden bag den forbløffende smagsfyldige, lækkert-læskende, gyldent-grumsede frugtigt-syrlige øl, der er helt nede på 3,3 procent.

Hos Brøckhouse mødte jeg så en af Danmarks nytilkomne bryggere, en sortskægget, piercet herre, der står i ledtog med mørkets magter - jo, det var direktør Per Olaf Hussfeldt fra Djævlebryg. Han gav mig et par smagsprøver med. Knap så vild er jeg med Mystik Ale, der er en krydret ale, der påberåber sig inspiration fra Mosekonen. Krydderiblandingen er vanskelig at gennemskue, men nelliker og rønnebær spores. Det ret parfumerede smagsindtryk gør sammen med de jordede mosevands-toner, at denne øl er mere sjælden end lækker, selv om de innovative kompositionsbestræbelser, der ligger bag, da er rosværdige. Til gengæld er jeg vild med Djævlebrygs bud på en porter. Her er tørverøg, kaffe, karamel og tobak i djævleblændt harmoni. Med fortrinlige øl som denne kan Djævlebryg godt gå hen og etablere sig som en seriøs spiller.

Det fæleste fluidum

At man skal passe på med at danse med djævlen er Averys Samael's Oak-aged Ale. Samael er muligvis "dæmonernes fyrste, frister og forfører", som der står på etiketten, men Samaels egetræslagrede misfoster er nok det fæleste fludium, jeg i mit liv har smagt.

Her er nytænkningen gået grassat i overalkoholiseret vammelsødme. Høkerske, vil du forgive mig? Et bryg for dødsengle.

HHHHHHBrøckhouse, Epic Stout, 50 cl., 10,1 pct., 39,95 kr. ISO

HHHHHISvaneke Bryghus, Sejler Øl, 50 cl, 3,3 pct. Forhander: www.bryghuset-svaneke.dk

Hos Høkeren, Ravnsborggade 13, kan man købe:

HHHIIIDjævlebryg, Mystik Ale, 50 cl., 6,5 pct.

HHHIIIDjævlebryg, Porter, 50 cl., 6,5 pct.

HIIIIIAvery, Samael's Oak-aged Ale, 35, cl, 14,5 pct.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her