Læsetid: 3 min.

'Dobbeltspillet er skræmmende'

Manipulation, magtfuldkommenhed og gallup som gud er skyggesiderne af dansk politik, lyder det fra Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil, som forlader Christiansborg efter næste valg
6. marts 2007

Gennemslagskraft er et af mange plusord, der gennem tiden er blevet hæftet på Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil. Således også i går, hvor meddelelsen om, at hun ikke genopstiller efter næste valg, formåede at konkurrere med rydningen af Ungdomshuset. Travlheden til trods tog den 30-årige politiker sig tid til et par refleksioner over den danske parlamentarisme, og hun går ikke af vejen for at skose sine kollegaer for deres dobbeltspil:

"Man får et godt kendskab til, hvad folk mener, og hvad de siger udadtil. Man skal være rimelig dum, hvis man ikke ved, at politikere lyver og manipulerer, men omfanget er skræmmende."

Efter knap seks år på Tinge er Pernille Rosenkrantz overrasket over, hvor sjældent danske magthavere giver deres uforbeholdne holdning til kende.

"Hvis du vil kravle op ad stigen i et parti, er det garanteret nødvendigt, men for samfundet er det et kæmpeproblem. Man skal konstant lede efter motivet, når folk ikke siger, hvad de mener, men flokkes inde på midten for at tækkes vælgerne."

Men at Venstre og Socialdemokraterne begge placerer sig på midten og dermed ligner hinanden til forveksling, afviser Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Hvis man slukker kameraerne og lægger gallup-målingerne på hylden, vil de fleste socialdemokrater synes, at det er en god idé at lade den offentlige sektor vokse. De fleste ville også synes, at skattestoppet er noget eklatant lort, men fordi det stiller dem svagt i en valgkamp mener de, at de er nødt til at tilslutte sig."

Nødvendigheden af at skele til meningsmålinger anser hun for at være en borgerlig fordom om, at samfundet ikke flytter sig.

"Befolkningen befinder sig ikke i et magtfrit rum, men et sted, hvor der diskuteres og hvor holdningerne flytter sig," siger hun og roser i samme åndedrag Marianne Jelved for at turde stå fast på en dagsorden, som ikke umiddelbart tækkes befolkningen. Og i øvrigt Venstres forhenværende politiske ordfører, Jens Rohde, der nægtede at gå til gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning, hvilket kostede ham kredsen i Jylland og gav en besværlig opstilling i København.

"Men nu har vi har to politikere som Helle Thorning og Anders Fogh over for hinanden, som begge tror, at gallup er gud. Heldigvis har den ene et federe bagland end den anden, hvilket gør det let for mig at skulle vælge."

Blandt de positive erfaringer peger Pernille Rosenkrantz på, at arbejdsiveren blandt danske politikere generelt er større end hendes fordomme tilsagde.

Afskeden med Borgen efter næste valg var en beslutning, der var truffet på forhånd, selvom Enhedslistens rotationsordning faktisk gav plads til endnu en periode. Men Pernille Rosenkrantz blev valgt ind som 24-årig og nu er tiden inde til at vende tilbage til den virkelige verden og studierne på Statskundskab. Om erfaringer med livet på Borgen henviser hun til filmen Kongekabale, som blot rummer to enkelte overdrivelser:

"At en politikers mand begår selvmord på grund af en dårlig historie i pressen, og at der findes to uafhængige journalister på Christiansborg."

Eneste vej uden om det sammenspiste forhold mellem politikere og journalister er ifølge Pernille Rosenkrantz udbredelsen af rotationsprincippet, der sikrer sig mod at politikere gror fast. Med sin flade partistruktur er Enhedslisten ifølge Pernille Rosenkrantz også det eneste parti, der kan undgå at leve op til sandheden om, at man finder sine værste fjender blandt partifællerne.

"Den hierarkiske opbygning får folk til at slås om posterne og med den dertil hørende kredsopstilling, hvor kandidaterne slås mod hinanden, har du efter min bedste overbevisning en partikultur, der er pilhamrende rådden, og som skoler folk i et magtspil, som ikke er demokratiet værdigt," siger hun før flere sandheder skal ud til de øvrige medier, der står på spring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her