Læsetid: 3 min.

Dobbeltstandarder

1. april 2006

Der er mange eksempler på Skyums underlige dobbeltspil – et af dem daterer sig til år 2000, hvor jeg udsendte novellesamlingen Sidste søndag i oktober. At Skyum-Nielsen afskyede denne bog er naturligvis helt inden for spillets regler, men hvad der ligger en hel del udenfor er, at han i anmeldelsen også skildrede min person som løgnagtig, kvindehadende og så sygelig, at han konkluderede at jeg befandt mig i en "menneskelig blindgyde". Få dage efter dette karaktermord lå der imidlertid en meget slesk meddelelse på min telefonsvarer, hvor Skyum gentog, at han vældig gerne så mig bidrage til en føljeton, han dengang redigerede for DSB bladet Ud&Se. Der var ingen grænser for, hvor han glædede sig til mit bidrag – ialt blev det vist til 5-6 rykkere på min telefonsvarer plus et fidelt brev, "Kære Jan," osv.

Da jeg på et tidspunkt forklarer, at jeg naturligvis nægter at deltage, kommer der besynderlige reaktioner. En af dem er, at han skriver en smædesang om blandt andet mig. Smædesangen bliver sjovt nok publiceret i Information, jeg tror det var, mens Christian Lund var Kulturredaktør. Og på et internationalt seminar om skandinavisk litteratur for et par år siden i universitetet i Rom, opfører han en happening: Da det bliver annonceret, at min italienske oversætter Paolo Borioni nu vil tale om oversættelsen af Radiator, rejser Skyum sig op i protest, samler sine ting og forlader lokalet.

Også Kirsten Thorup

Nu er der jo ikke principielt noget galt med meget passionerede mennesker – men problemet med Skyum er, at disse drabelige passioner altid får en ligeså drabelig glasur af akademisk lingo, som skal indbilde avislæseren, at han er en særligt objektiv kritiker med direkte forbindelse til Den Helligånd og selveste Universitetet. Således også, da han karaktermyrdede Kirsten Thorup. Da hun udgav den fremragende roman Bonsai hidsede Skyum sig voldsomt op, fordi han mente, at romanen var utilstedeligt selvbiografisk. Herefter brugte han det meste af anmeldelsen på at forklare, hvem Thorup havde været gift med, hvilken profession, vedkommende havde haft og præcis hvilken sygdom, han var død af. En litteraturkritisk svinestreg over for Thorup, eftersom disse biografiske spor ikke var åbenbare, medmindre man som Skyum havde været i stand til at opsnuse dem, formodentlig i privat regi.

Også Vizki og Boberg

Et tilsvarende nummer opførte Skyum dengang, han som argument imod afdøde Morti Vizkis forfatterskab brugte Vizkis homoseksualitet. Beslægtet er hans karaktermord i 1997 på Thomas Boberg: Som afsæt for en nedsabling af Under hundestjernen berettede Skyum om, hvor patetisk og elendigt, Boberg havde optrådt ved en oplæsning i Digternes Saloon på Cafeteatret... som Boberg imidlertid aldrig nogensinde havde deltaget i.

Men det væsentligste spørgsmål i den aktuelle debat om kritikervirksomhed er dette:
Hvornår i alverden opstår der den absurde opfattelse, at der skulle være noget ganske særlig godt ved, at Skyum karaktermyrdede Peter Høeg, da denne udgav De måske egnede? Hvorfor er det en speciel bedrift? Høeg er naturligvis ikke ufejlbarlig lige så lidt som alle andre forfattere. Kritikerens rolle er at kritisere.

Høeg og ærefuldt?

Men hvorfor var det særlig glorværdigt at frakende netop Peter Høeg enhver litterær værdi? Hvad er det lige præcis ved dette forfatterskab, der får Weekendavisens småkorrupte anmelder Lars Bukdahl til at flæbe over, at det ikke var ham, men derimod Skyum, der kom først? Citat: "Jeg anmeldte som den eneste Frøken Smilla dårligt – blot i Kristeligt Dagblad, hvor ingen lagde mærke til det. Og så fik Skyum æren for at være den første" (Information den 24. marts).

Hvor er det ærefulde? Jeg kan ikke forstå det. Der er klart problematiske elementer hos Høeg – men fundamentalt var det et spændende forfatterskab, som satte problemer til debat, som eksperimenterede formelt og fik et stort publikum i ind- og udland. Hvad har Bukdahl bedrevet? Hvad har Skyum? Hvis man sætter Bukdahls elendige digte og Skyums labile bombast op imod Høeg, ved jeg godt hvem jeg holder med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her