Læsetid: 2 min.

'Død over Danmark'

Protesterne fortsatte i går, og nu venter alle spændt på, hvordan befolkningerne reagerer efter fredagsbønnen i den muslimske del af verden
3. februar 2006

Vreden og truslerne breder sig i den muslimske verden, mens flere europæiske aviser i går bragte karrikaturtegninger og den britiske statsradiofoni, BBC for første gang viste Jyllands-Postens Muhammedtegninger i sin nyhedsudsendelse "for at hjælpe seerne med at forstå de stærke følelser, der er knyttet til sagen."

"Vreden er stigende, men den har samtidig fået et mere diffust mål, efter at massemedier i så mange europæiske lande er gået ind i sagen," siger lederen af Det danske Institut i Damaskus, Jørgen S. Nielsen.

Generalsekretæren for den radikale shiamuslimske bevægelse Hizbollah, luftede i går muligheden for selvmordsbomber i Danmark eller Norge.

"Den danske statsminister sagde, at han ikke vil undskylde, fordi avisen, som offentliggjorde karrikaturtegningerne af vores profet, ikke brød loven, og at der er frihedsrettigheder at tage hensyn til. Hvem siger, at disse frihedsrettigheder er absolutte? OK, hvis nogen beslutter sig for at sprænge sig selv i luften et eller andet sted i Norge eller Danmark, står det ham ligeledes frit for," sagde Sayyed Hassan Nasrallah til Libanon-avisen The Daily Star.

Protesterne voksede i går blandt andet i Yemen og bredte sig til Sudan og Pakistan. I byerne Lahore og Multan demonstrerede lidt over 300 studenter. De råbte "Død over Danmark" og afbrændte danske og franske flag og billeder af statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Frygt for terror

"Det undrer mig faktisk, at studenterne i Pakistan først demonstrerer nu. De er nemme at hidse op. Det var muslimerne på det indiske subkontinent, der førte an, da sagen om fatwaen mod forfatteren Salman Rushdie blussede op," siger Jørgen S. Nielsen.

Egyptens præsident Hosni Mubarak advarede i går om at de europæiske avisers tegninger af Muhammed kan fremprovokere terrorisme.

I Gaza blev EU-kontoret kortvarigt omringet af medlemmer af al-Aqsa Martyrernes Brigade, som truer danskere og nordmænd, og nu også franskmænd, på livet.

Det norske kontor i Ramallah på Vestbredden er lukket. Det danske holder stadig åbent. Røde Kors har trukket en medarbejder ud af Jerusalem, efter tidligere på ugen at have evakueret medarbejderne i Gaza og Yemen.

Efterlyser besindighed

I går var der forholdsvis roligt, da weekenden sænkede sig. Mange ventede spændt på, om interviewet i aftes med Anders Fogh Rasmussen på tv-kanalen al-Arabiya, ville blive opfattet som en ny og stærkere undskyldning. Men især er det afgørende, hvordan imamerne rundt om i landene vil udlægge situationen under fredagsbønnen, og hvad de vil opfordre deres menigheder til.

"Hvis ikke de andre lande havde lavet samme nummer, så havde imamerne måske manet til besindelse ved fredagsbønnen," siger Hadi Khan, talsmand for Netværk af Muslimer, til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her