Læsetid: 2 min.

Dødsensfarlig sprit oversvømmer Rusland

Tusinder af russere er i de seneste dage blevet indlagt med forgiftninger på grund af illegal vodka, og mange er omkommet
30. oktober 2006

MOSKVA - I løbet af det seneste døgn er 48 mennesker blevet forgiftet og indlagt på hospital med alkoholforgiftning i byen Povolzhe ved Volgafloden. Dermed er det samlede antal forgiftede i byen inden for de seneste dage oppe på 518 mennesker, hvoraf et endnu ukendt antal er omkommet. I en række andre byer er tusindvis blevet forgiftet af at drikke giftig og illegalt fremstillet vodka. Kirov-regionen melder om 308 forgiftede og 21 omkomne på grund af den giftige vodka, som formentlig er træsprit. I Perm i Ural-bjergene er 210 blevet indlagt på hospital, og otte er omkommet.

Vodkaundtagelsestilstand

Der er tale om en hel epidemi af forgiftninger, og flere byer har erklæret en form for undtagelsestilstand for at bekæmpe den farlige vodka, som vælter ind over landet og sælges til meget lave priser. Det er derfor først og fremmest fattige alkoholikere, der bliver ramt af den.

Ifølge nyhedsbureauet Interfax er op mod 2.000 blevet forgiftet inden for de seneste dage i flere end 10 af Ruslands regioner, og antallet af omkomne begynder, skriver en avis, at ligne tabstal under en krig.

Putins Gorbatjov-brøler

Det russiske parlaments overhus Føderationsrådet udbad sig forleden en forklaring fra premierminister Mikhail Fradkov og en plan for at bekæmpe produktion og distribution af den farlige alkohol. I samme henvendelse gør Føderationsrådet opmærksom på, at der hvert år omkommer omkring 42.000 russere på grund af giftig kunstigt fremstillet vodka. Alene i det første halvår af 2006 er 18.000 omkommet med den diagnose.

Politiet afviser over for dagbladet Vedomosti, at der er tale om en samlet produktion af giftig alkohol, men hævder, at de illegale producenter findes over hele landet. Myndighederne afviser også, at situationen har noget at gøre med, at Rusland har stoppet importen af vin fra Georgien og Moldavien, og at der er indført skrap kontrol med den officielle legale produktion af vodka. Men en russisk ekspert i både politik og vodka siger til Information, at præsident Putin her har begået sin mest fatale brøler.

"Hvis der er noget, som den almindelige russer går op i, så er det leverancerne og kvaliteten af vodka. Hvis det halter, får den øverste leder skylden, ligegyldig hvem han er. Det måtte Gorbatjov sande, hvorefter han overlod magten til Jeltsin, som ikke gjorde noget for at stoppe det vanvittige drikkeri i Rusland," siger journalist Jurij Mesjkov til Information.

Han henviser til, at Gorbatjov i sin tid mistede hele befolkningens tillid, da han indførte en stram vodkalovgivning. Samme dag var vodkabutikkerne tomme. Det var sukkerhylderne også, for nu skulle der gang i hjemmebrænderierne.

Ifølge Sundhedsministeriet omkommer ca. 42.000 russere om året på grund af alkoholforgiftning og der er officielt omkring to millioner alkoholikere, hovedsageligt mænd, hvilket er årsagen til, at levealderen hos mænd er rekordlavt og 12-14 år lavere end hos kvinder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her