Læsetid: 3 min.

Efter dødsfaldet: Hyldest og frygt på Balkan, forhåbning i EU

Milosevics endeligt bringer næring til serbiske martyr-myter. Det kan udløse ny uro på Balkan, men EU vælger at se dødsfaldet som en mulighed for forsoning og serbisk medlemskab
13. marts 2006

Fundet af den 64-årige tidligere jugoslaviske præsident og serbiske nationalistleder Slobodan Milosevic død i sin fængselscelle i Holland har udløst vrede anklager mod den krigsforbryderdomstol i Haag, hvor Milosevic de sidste fem år har stået tiltalt.

Hans bror Borislav, der er tidligere jugoslavisk Moskva-ambassadør, erklærer: "Haag-domstolen er skyld i min brors død." Broderen henviser til, at domstolen har nægtet Milosevic at rejse til Moskva for at blive behandlet for sine helbredsproblemer. Dommerne har fundet, at hollandske læger kunne tilbyde Milosevic en fuldt ud så god behandling som russiske.

Slobodan Milosevics advokat, Zdenko Tomanovic, har krævet en obduktion af sin klient foretaget i Moskva og begrundet det med, at Milosevic selv skulle have udtrykt frygt for et giftattentat.

At domstolen er i skyld i Milosevics død var i går det gennemgående tema i serbiske aviser. "Myrdet", "Haag slog Milosevic ihjel" og "Død før dom" var blandt overskrifterne.

Hyldest til afdøde

Milosevics efterfølger som leder af Det Serbiske Socialistparti, Ivica Dacic, benyttede lejligheden til at hylde den afdøde og sagde:

"Han blev systematisk dræbt alle de år, han tilbragte i Haag, og det er et stort tab for Serbien, det serbiske folk og Serbiens Socialistparti."

Dacic fortsatte:

"Det er enormt vigtigt for vores lands fremtid, at han gennem sit forsvar og det faktum, at han døde uden at blive dømt, har formået at forsvare nationen og statens interesser."

Dacics socialistparti er støtteparti for Vojislav Konstunicas regering, og Milosevics død har udløst splid. Socialistpartiet forlanger, at Serbien skal afholde en statsbegravelse af Milosevic i hovedstaden Beograd.

En sådan begravelse har blandt sine problemer, at Milosevics enke, Mirjana Markovic, og hans søn, Marko, der begge opholder sig i Rusland, er efterlyst af de serbiske myndigheder og står til anholdelse, hvis de sætter deres fødder på serbisk jord. Tilsvarende gælder datteren, Marija, der nu bor i Montenegro.

Bekymringen over, at Milosevics død kan føre til politisk ustabilitet, er udtrykt af den tidligere chef for det internationale samfunds civile myndighed i Bosnien, briten Paddy Ashdown. Han beklager, at den tidligere jugoslaviske præsident ikke havde levet længe nok til at modtage sin dom ved krigsforbryderdomstolen:

"Det kan føre til en kort periode med ustabilitet, eftersom nogle ønsker at gennemføre en sidste hyldest til den person, de beundrer," sagde Ashdown til tv-kanalen Sky News.

En skam

Beklagelsen over, at Milosevic mødte sit endeligt inden domfældelsen, er kraftigt udtrykt af ofrene for de etniske udrensninger i det tidligere Jugoslavien.

"Det er en skam, vi ikke får ham at se, når retfærdigheden sker fyldest," erklærede Hajra Catic, der er leder af sammenslutningen Mødre fra Srebrenica, en af de byer, hvor tusinder af muslimske mænd og drenge blev myrdet, efter at serbiske tropper havde holdt deres indtog i 1995.

Beklagelsen fik også mæle blandt EU's udenrigsministre, der i weekenden var samlet til møde i Salzburg.

Det østrigske formandskabs udenrigsminister, Ursula Plassnik fastslog: "Ethvert menneskes død er i sig selv et sørgeligt øjeblik."

Derpå fortsatte hun:

"Politisk, for regionen og i særlig grad for Beograd ændrer dette ikke på nogen måde behovet for at forlige sig med fortidens arv."

Den danske udenrigsminister Per Stig Møller mente, at bortfaldet af højrenationalisternes frontfigur kan gøre det lettere at få fanget de krigsforbrydersigtede, der endnu er på fri fod.

Den britiske udenrigsminister, Jack Straw, og Javier Solana, EU's udenrigskoordinator, slog tilsvarende lyse toner an:

"Jeg håber meget, at dette dødsfald gør det muligt for det serbiske folk at forlige sig bedre med fortiden, for det er den eneste måde, hvorpå man kan se ordentligt ind i fremtiden," sagde Jack Straw.

Omkring udenrigsministermødet blev uofficielt luftet den forhåbning, at Serbien kunne komme så vidt i krigsforbryderopgør og forsoning, at landet kan optages som et naturligt medlem af den europæiske union.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her