Læsetid: 2 min.

Dødstallet stiger i Libanon

18. august 2006

De graver stadig nye lig frem. Time for time svulmer Libanon-krigens tabstal op.

Den amerikanske digter Carl Sandburg skrev om døde i andre krige og forestillede sig, at han var det græs, under hvilket de skulle begraves. "Skovl dem til og lad mig gøre mit arbejde," digtede han om de døde fra Ypres og Verdun.

Men overalt i Libanon løfter kraner systematisk de tonsvis af murbrokker fra sønderbombede huse og lejlighedskomplekser for at kun at finde hele familier nedenunder - med armene slynget om hinanden, da døden kom til dem i form af det israelske luftvåbens missiler. Alene i går blev 61 nye lig afdækket, hvilket bringer antallet af dræbte libanesere for den 33 dage lange konflikt op på næsten 1.300.

Vender for tidligt tilbage

I Srifa, syd for Litani-floden, fandt de 26 lig under de ruindynger, som jeg selv stod oven på for tre dage siden.

I Aitana blev udgravet yderligere otte lig af civile. Et lig blev opdaget under en sammenstyrtet fireetages ejendom nord for Tyrus - i nærheden lå også resterne af en 16-årig pige sammen med tre døde børn og liget af en endnu uidentificeret voksen.

I Khiam i det østlige Libanon, som israelerne belejrede igennem en måned, blev landsbyens gamle mukhtar (borgmester, red.) fundet død i ruinerne af sit hjem.

Ikke alle de dræbte er civile. I Kfarchouba fandt udgravningshold ligene af fire Hizbollah-medlemmer. I Roueiss var alle de 13 lig, der blev fundet i ruinerne af en 18-etagers boligblok, civile. Iblandt dem var syv børn og en gravid kvinde.

Yderligere ti lig blev bjærget ud af ruindyngerne i Beiruts sydlige forstæder, hvor nogle lokale stadig påstod, at de kunne høre fortvivlede råb fra naboer indespærret dybt neder unde de udbombede lejlighedskomplekser. Det libanesiske civilforsvar - der har udvist noget nær lige så stort mod og tapperhed i indsatsen for at redde liv under denne krig som libanesisk Røde Kors - tror, at mindst tre familier kan være fanget i kældre under disse bjerge af ødelæggelser.

Adskillige shiamuslimske familier har valgt at ignorere faren fra de mange ueksploderede bomber og er vendt tilbage til deres ødelagte hjem for at bjærge personlige ejendele, herunder de familiefotos og fotoalbum, der fortæller historien om deres liv - flere er faldet ned i revnerne imellem de itubombede boligblokke og er kommet alv0rligt til skade. Blandt de seneste til at dø, kun få minutter før FN's våbenhvile trådte i kraft, var et barn, som blev opdaget i sin døde mors arme i Beirut.

Hvor mange af disse døde ville have overlevet, hvis George W. Bush og Tony Blair havde krævet øjeblikkelig våbenhvile for flere uger siden, vil vi aldrig få at vide. Men sikkert er det, at adskillige ville have haft chance for fortsat at leve, hvis ikke de vestlige regeringer havde set denne beskidte krig som en den perfekte 'lejlighed' til at skabe 'et nyt Mellemøsten' ved at ydmyge Iran og Syrien.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her