Læsetid: 2 min.

Døren er på klem

Når håbet slukkes på den ene side af vandet, lyser det kraftigere på den anden. Det skyldes bl.a, at de spanske myndigheder har sendt et signal om, at det kan betale sig at indvandre illegalt
11. september 2006

TANGER - Over weekenden fortsatte strømmen af flygtninge fra den afrikanske vestkyst til De Kanariske Øer. Alene lørdag og søndag kunne turister, myndigheder, Røde Kors og andre på Tenerife, Fuerte Ventura og Gran Canaria tage imod endnu knap 1.000 bådflygtninge fra primært Senegal. Det bringer det samlede tal af flygtninge ankommet til De Kanariske Øer op omkring 25.000. Heraf er langt de fleste kommet siden maj.

Derfor er man fra alle sider i gang med at opklare spørgsmålet om, hvorfor presset øges så markant netop nu.

Det har Malik Ndiaye, der er Professor i Sociologi ved universitetet i Senegals hovedstad, Dakar, et svar på.

"Folk i Senegal har hørt rygtet om, at der er mangel på arbejdskraft i Europa. Des-uden tager de Spaniens legalisering af illegale immigranter som en halv-offentlig invitation."

Dermed træder professoren på den spanske regerings ligtorn. For mens man i Spanien ganske rigtigt har behov for de mange immigranter - blandt andet i Andalusien, hvor en god del af Europas frugt og grønt produceres af netop dem - så er den spanske regerings rundhåndede uddeling af mere end en halv million opholdstilladelser til illegale immigranter, det store debatemne. Men Malik Ndiaye peger på endnu en årsag. For samtidig med, at man gav amnesti til de mange illegale indvandrere af fortrinsvis marokkansk herkomst, fik man sammen med den marokkanske regering effektivt lukket for tilstrømningen af afrikanere fra netop Marokko, hvorfor det nærmest er en naturlov, at der åbner nye ruter. For menneske-strømmen tager ikke af. Det finder bare nye veje.

Derfor er der nu godt gang i de mellemstatslige samtaler. Den spanske regering svinger som et pendul mellem at løfter om støtte til Senegal og krav om, at man fra den side af vandet selv tager affære.

Spanien tur-retur

Og nu har Senegals udenrigsminister lovet, at de vil tage imod alle, der kan sendes retur, fordi de ikke har papirerne i orden. Og det har de naturligvis ikke. Ikke en eneste af de ankomne har nogen papirer på noget som helst, og vil da heller ikke ud med, hvor de kommer fra, og hvor de eventuelt skal sendes tilbage til. Derfor har den største hjælp til De Kanariske Øer fra de andre EU landes side været at sende eksperter, der skal afsløre de ankomnes identitet.

For rigtig mange illegale immigranter sendes ud af Spanien hvert år. Tal fra de spanske udenrigsministerium viser, at alene i år har de spanske myndigheder sendt mere end 52.000 illegale immigranter fluks ud af landet. En ekstra rejse, der sandsynligvis nu venter de fleste af de immigranter, der efter dages færd over Atlanten ankommer til de kanariske øer. Men desværre er det ifølge Senegals aviser ikke nogen stor velkomst, der venter de mange, der sendes tilbage. De risikerer at ryge i fængsel. Et skidt scenario, der bekræftes af Røde Kors i Senegal, hvorfor de af samme grund har oprettet sundhedscentre langs Senegals kyst til at modtage alle, der under forsøg på flugt til Spanien selv vender om på grund af dårligt vejr, manglen på brændstof eller andet. For havner de først i myndighedernes hænder, så kender de med sikkerhed deres fremtid. Men det er der intet godt i.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her