Læsetid: 3 min.

Doha er død

Så er det slut. 149 lande har siddet om et fælles bord og kæmpet for en verdensomspændende handelsaftale i Doha-runden. Der var kritik af, at de store brugte hårde metoder, men de var der allesammen. Nu lukker et tidligt valgløfte det sidste håb
26. oktober 2006

De franske bønder har det ikke så godt. Det mener i hvert fald den franske præsidentkandidat Nikolas Sarkozy, der for tiden er ude at smile og stryge de franske landmænd med hårene. Sarkozy og hans parti har "anerkendt den alvorligt dårlige tilstand," som fransk landbrug befinder sig i. Men "der findes en fremtid for de franske landmænd," lovede han også. Dermed er den franske valgkamp op til præsidentvalget den 22. april skudt i gang på landbrugs-området. Det er en rigtig

dårlig melding for land-mændene i mange U-lande, samt for en multilateral handelsaftale i verdens-handelsorganisationens Doha-runde.

Vi ridser lige spillerne op omkring det lange Doha-forhandlings-bord. Her sidder 149 lande, der groft kan deles op i tre grupper: De helt fattige, de voksende som Brasilien, Indien og Kina og de rige i EU, USA og Japan. De rige vil have de voksende og de fattige til at åbne deres markeder og love liberalisering af den offent-lige sektor, så deres virk-somheder kan sælge mere. De voksende vil gerne have, at især EU og USA afskaffer toldmure og støtten til land-bruget, så de kan sælge deres landbrugsvarer og billige sko og tøj, og de fattige vil helst ikke have alt for hårde vilkår, hvilket de risikerer, når de forhandler alene med de store.

Fyldt kalender

Forhandlingerne gik i stå i juli. Siden da har forhandlerne bladret i deres kalendre - og her spiller den franske valgkamp en vigtig rolle. Hele efteråret er forhandlinger i Doha-runden udelukket, fordi amerikanerne kun tænker på deres midtvejsvalg den 7. november. Så kommer julen. Men så - håbede forhandlerne - kunne der måske lige klemmes nogle reelle forhandlinger ind i begyndelsen af året, inden den franske valgkamp gik i gang for alvor. En spinkel chance, der nu er lukket. Frankrig får med 70 milliarder kroner i årlig støtte den største del af EU's landbrugskage, så især de store, franske kornproducenter er bekymret, at støtten skal sættes ned. Sarkozy har da også pligtskyldigst kaldt Doha for "forfærdende", når det gælder om at forsvare europæiske landmænds interesser.

Bladrer vi videre i kalenderen efter det franske præsidentvalg, må vi til USA igen, for amerikanerne er i fuld sving med at udarbejde en ny landbrugslov, Farmbill 2007. Ikke noget godt tids-punkt for at give indrøm-melser i WTO. Men mens vi bladrer og bladrer efter gode forhandlingstidspunkter, sker der en masse andre ting hos de store spiller fra Doha-bordet.

Den tyske regering har EU-formandskabet næste forår og overvejer at satse på en EU-USA-frihandelszone. Industrien ser "et enormt potentiale", men mange lande frygter at blive holdt udenfor. Mens fransk-mændene dyrker valgkamp, amerikanerne dyrker land-brugslov og tyskerne ideen om frihandelszoner, har EU-kommissæren for handel, Peter Mandelson, lovet at fortsætte forhandlingerne bilateralt. Hans udspil på handelsområdet kom først på måneden, og bekræfter bekymringen om, at de bilaterale aftaler mellem det magtfulde EU og de enkelte udviklingslande vil være mere aggressive end det, der var på Doha-forhandlings-bordet. "EU nægter udvik-lingslandene retten til at udvikle deres lokale erhvervsliv," siger eksempel-vis Susan George fra Seattle-to-Brussels-Netværket.

Endnu er ingen af ideerne virkelighed. Mandelson skal have de 25 lande til at bakke op om ideen, og Folketinget vil i de kommende uger tage stilling til det danske syn på sagen. Men en ting er sikker. Rent praktisk er det ikke muligt både at forhandle bilateralt og multilateralt. Så når der endelig igen bliver plads i kalenderen til multilaterale møder, er det meget sandsynligt, at verdenskortet over handel allerede ser ganske ander-ledes ud, end det gør nu.

*Se eksportstrømmene på http:
//luftskibet.information.dk/brugs
anvisning_til_eu/pengeverden"http://luftskibet.information.dk/brugsanvisning_til_eu/pengeverden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her