Læsetid: 3 min.

'Dom vil udløse mere vold'

Dødsdommen over Saddam Hussein vil ikke med et slag ændre situation i Irak. Radi-kale sunnimuslimske grupper vil nu udråbe Saddam Hussein til martyr, og volden vil eskalere, mener eksperter
6. november 2006

Mens den shiamuslimske og kurdiske del af den irakiske befolkning jubler over dødsdommen over Saddam Hussein, protesterer sunnimuslimske grupper i Bagdad, og flere eksperter mener ikke, at dommen vil bidrage til fredsskabelsen i Irak.

"Der er ingen grund til at tro, at voldsniveauet vil fal-de," siger Michael Irving Jensen, lektor ved Carsten Niebuhr Instituttet ved Københavns Universitet.

Han mener heller ikke, at dommen vil blive nogen gevinst for de udenlandske styrker i Irak, herunder de danske. Det vil være "blåøjet og naivt" at tro, at det med ét slag skulle ændre begiven-hedernes gang, mener Mi-cheal Irving Jensen.

Iraks eksdiktator, Saddam Hussein Abd al-Majidida el-Tikrit, blev i går dømt til døden ved hængning ved en særdomstol i Bagdad. Dommen falder 13 måneder efter, at Saddam Hussein blev sigtet for forbrydelser mod menneskeheden. Eksdiktatoren var sigtet for folkedrab på Iraks kurdiske befolkning, samt for en massakre på 148 shia-muslimer i byen Dujail i 1982. Dommen gælder kun sidstnævnte sigtelse. Saddams halvbror og tidligere efterretningschef, Barzan al-Tikrit og chef-dommer Awad al-Bander blev ligeledes dødsdømt.

"Længe leve Irak. Længe leve det irakiske folk. Gud er større end besættelsesmagten," råbte Saddam Hussien, da chefdommer Rauf Rasheed Abdel Rahman læste dommen op.

Saddam bliver martyr

Seniorforsker ved den dan-ske Institut for Internationa-le Studier (DIIS), Bjørn Møller, spår, at dommen vil medføre en eskalering af volden i Irak:

"Dommen vil med sikker-hed medføre konfrontatio-ner mellem sunni- og shia-muslimske grupper, samtidig skal koalitionsstyrkerne ligeledes forberede sig på at blive udsat for voldsomt pres og angreb i den kommende tid."

"Saddam vil nu blive udråbt til martyr af en stor del af sunnimuslimske befolk-ning," siger Bjørn Møller.

Sheik al-Nadawi, der er le-der af klansammenslutnin-gen Baigat, som Saddam Hussein er en del af, støtter Bjørn Møllers analyse, da han i går søndag udtalte:: "Saddam levede som en helt og vil dø som en helt."

Micheal Irving Jensen me-ner også, at koalitionsstyr-kerne skal forberede sig på angreb i de kommende dage. Selv islamistiske grupper, der foragter Saddam Hussein, vil vende dommen mod koalitionsstyrkerne, da de tolker den som de vestlige imperialisters dagsorden, mener Irving Jensen.

Lektor Helle Lykke Nielsen fra Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, er enig i, at man i de kommende vil se radikale sunni-muslimske grupper reagere voldeligt mod dommen, men mener ikke, at dødsdommen vil forværre situationen i Irak.

"Dommen over Saddam bliver ikke noget vendepunkt for den demokratiske proces i Irak. Men den skal ses som et lille skridt i den rigtige retning, og som et signal over for den irakiske befolkning om, at den demokratiske og juridiske proces har båret frugt."

Helle Lykke Nielsen mener, at selv om man i Europa ikke er tilhængere af dødsstraf, er der grund til at glæde sig over, at retssagen mod Saddam har været en transparent proces, og det må anses som positivt.

'Vi må være på vagt'

Den irakiske regering ud-trykte i går glæde over dommen. Iraks premierminister, Nuri al-Malaki, sagde til nationen:

"Denne dom er ikke en dom mod én mand, men mod hele hans styres mørke tid."

"Saddam fik den retfærdighed, som han har nægtet det irakiske folk i mere end 35 år," sagde den kurdiske vicepremierminister, Barham Salih. "Jeg håber, at dommen vil være afslutningen på et tragisk og brutalt kapitel i irakisk historie. Vi må aldrig glemme det, og vi må altid være på vagt, så tyranniet ikke rejser sig i Irak igen. Nu er det tid til at komme videre," sagde Salih ifølge Ritzau.

Dom appelleret

Den danske udenrigsminister Per Stig Møller glædede sig over, at processen mod Saddam er sket ved en åben domstol.

"Irak står selv for retssagerne mod Saddam Hussein og for domfældelsen. Det er godt, at processen i denne sag er bragt til ende, og at det er sket ved en åben domstol. Det giver håb om, at Irak kan lukke et sort kapitel i landets historie. Fra dansk side støtter vi etableringen af et demokrati og et uafhængigt retsvæsen i Irak, men vi støtter ikke dødsstraf, hvilket vi flere gange har gjort klart over for den irakiske regering. Derfor har vi fra dansk side ikke ydet støtte til den særlige domstol," siger Per Stig Møller

Saddam Husseins dødsdom bliver nu automatisk appelleret. En appeldomstol vil i dag indlede en appelretssag, og hvis dommerne bekræfter dommen, vil Saddam blive hængt inden for 30 dage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her