Læsetid: 3 min.

Dominoteorien

25. oktober 1997

"Hashish afslører ikke andet for
mennesket end mennesket selv."
Charles Baudelaire i
Les paradis artificiels, 1860

Hvad vi skal med hash? Tjo... Hvad skal vi med tobak, med alkohol? Hvad skal vi med underholdning, afslapning, lindring, sjov?
Mennesket har altid søgt og fundet veje, midler, redskaber til at dyrke andre sider af tilværelsen end de, som ligger i arbejdet, pligten, det fornuftige og rationelle. Religionen har gjort, hvad den kunne for at indfange de dele. Og kunsten.
Men så er der alt det andet - alt det, som ikke kan og ikke skal struktureres og ritualiseres og kvalitetsvurderes.
Mennesket har vist sig at kunne blive høj på den frie tanke og den friske luft, men ind imellem er der behov for lidt skrappere, lidt mere profane hjælpemidler. Over hele verden og til alle tider er der blevet gumlet blade og drukket ekstrakter.
Virkningen har det med at være kulturelt bestemt. Og det er i allerhøjeste grad kulturelt bestemt, hvad man kan tillade sig, mens man er under indflydelse. Her i landet hjælper tobakken på koncentrationen og peristaltikken. Hos de indianere, der opdagede planten, skal den have forøget den dybere indsigt i tilværelsen.
Men hash? Det fransk-engelske ord assasin, som betyder (snig-)morder, har sin oprindelse i det franske udtryk for hash-spiser og dermed i nogle fremmedangste panikhistorier om, hvordan dette mystiske stof skulle udløse vilde aggressioner og en hæmningsløs destruktionstrang.
Røverhistorier af den slags er dog så småt forsvundet - i takt med stoffets udbredelse. I dag ved de mange af egen erfaring, at hash har den modsatte virkning - det beroliger, dulmer, i lykkeligste fald kan det fremkalde drømme- eller fantasibilleder. En hashpåvirket soldat ville næppe kunne ramme ret meget andet end solen og en filosofisk overvejelse. Hash har i enkelte tilfælde udløst psykoser, men ikke noget der har skabt assasins - aggressionerne går den modsatte vej, indad. Og vi ved, at hashens skadevirkninger er det rene ingenting sammenholdt med de sundhedsmæssige og sociale skadevirkninger af det mest yndede legale rusmiddel på disse kanter.

Fortroligheden med hashens virkninger er så udbredt, at et flertal af vælgerne ved en folkeafstemning i Californien har besluttet at legalisere stoffet til medicinske formål. Og tættere på - lovgiverne i Slesvig-Holsten diskuterer p.t. en apoteksdistribution af hash.
Det har taget sin tid at komme der til. Da hash for alvor blev introduceret i Vesteuropa og Nordamerika i 60'erne - ikke af pengebesatte narkohajer, men af rygsækrejsende unge - blev det mødt med vandrehistorier om alle de utæmmelige voldsfremkaldende og personlighedsopløsende kræfter, der lå i stoffet. Omkring dele af ungdomsoprøret fik det af samme grund symbolstatus - fri hash blev på det nærmeste synonymt med frihed, hvilket naturligvis også er noget sludder.
Modstanderne lænede sig op ad en rusmidlernes dominoteori: Indtagelse af hash ville automatisk føre til et behov for stærkere oplevelser og dermed en ukontrolleret spredning af den såkaldt hårde narkotika.
Tilhængere af fri hash advarede mod denne sammenblanding af stoftyper - en fortsat kriminalisering af hash ville betyde en kriminalisering af den befolkningsgruppe, der røg hash, og dermed udgøre en farlig sløring af grænsen mellem hash og junk.
Udbredelsen af egentlig narkotika antog i 70'erne epidemiagtige proportioner og debatten om fri hash blev stort set sendt under jorden.
Bortset måske fra Christinia & Omegn, hvor man siden 1979 med stor konsekvens har opretholdt en ganske klar politik: åbenlys brug af og handel med hash - samtidig med en tilsvarende åbenlys og ind imellem selvtægtslignende afvisning af junk.
Det har vist sig muligt at administrere en skelnen mellem hash og junk. Også udenfor Christiania har der bredt sig en folkelig forståelse for, at der er forskel. Man kan til og med sige, at der har vist sig stigende erkendelse af, at en legalisering af hash vil være et afgørende skridt i kampen mod den personlighedsopløsende, kropsnedbrydende og socialt destruktive junk.
Det er med erfaringens vægt, at Christianias Kulturforening i dag inviterer til en nødvendig genåbning af hashdebatten.thy

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her