Læsetid: 3 min.

Dommedagsavisen og den døde papegøje

Digteren Pia Juul kalder på sin blog Information for 'dommedagsavisen' - og fanger uanende sindbilledet på et Amerika, hvor medierne konstant bringer 'sandhedsagtige' nyheder
18. marts 2006

"Intellektuel uærlighed ender før eller siden i absurditet," plejer min gode ven, advokaten Paul, at sige, når vi diskuterer indholdet af dagens nyheder, særligt dem, der kommer fra Washington D. C. Her går krigen og genopbygningen i Irak fremad trods et accelererende antal døde og sårede og områder uden for regeringens og de amerikanske styrkers kontrol.

At klimatologer måler det højeste indhold af kuldioxid i atmosfæren nogensinde, netop som orkaner og flodbølger raserer USA's golfkyst, antyder ikke en sammenhæng; nej, det beror altsammen på tilfældige vejrmønstre.

Fordi amerikanske medier - især efter 11. september - lider af overfølsomhed over for at lede efter fakta, herunder uafhængige videnskabelige undersøgelser og kilder, repræsenterer ovenstående udsagn ofte de indtryk, man sidder tilbage med. Det er måske heller ikke så nemt endda for medier, der gerne vil udtrykke den seneste præsidentielle meningsmåling, som "64 procent af amerikanerne er utilfredse med Bush", fremfor dem, der siger at "36 procent er tilfredse med ham".

Den ultra-konservative nyhedskanal Fox News Channel har forlængst overhalet CNN i seertal og er således også et kanontilbud til politikere, der står mangler en 'venlig' interviewer. Opinionsundersøgelser viser samtidig, at selv om mange amerikanere - på tværs af politiske skel - udtrykker forargelse over, at pressen er partisk, så er det, de egentlig savner, en presse, der tager deres parti.

En parallel situation fra Monty Pythons verden illustrerer situationen på glimrende vis: En kunde kommer ind i en dyrehandel stærkt indigneret over, at den papegøje, han købte for en halv time siden, er stendød.

"Den ligger helt stille nede på bunden af buret," siger John Cleese til dyrehandler Michael Palin. "Den er død".

"Nej, den sover bare," siger Palin og puffer til buret. "Se, den rørte på sig."

Hvorefter Cleese tager fuglen, lader den falde til jorden og samler den op igen for næsen af Palin.

"Den her papegøje er bare ikke mere, den er ophørt med at eksistere."

Palin fremturer fortsat, at papagøjen bestemt er levende.

Og det er omtrent i den situation, vi befinder os i det Herrens år 2006. Medier og politikere er enige: "Tro ikke jeres øjne, tro på, hvad vi fortæller jer. Så får I det også meget bedre." Og hvem kan fortænke folk i at lytte til dem?

Hvem gider høre, at ens land opfører sig som en tyr i en porcelænsbutik, eller at det har fornærmet muslimer verden over, eller at Antarktis iskappe smelter? Det er generende nyt, at New Yorks frivillige nationalgardister, politibetjente og brandmænd med koner og børn, kommer hjem fra Irak med fødderne forrest. Det er generende at høre om konsekvenserne af udygtige politikeres beslutninger.

Jeg kunne således tidligere på måneden konstatere, at digteren Pia Juul tilsyneladende helst vil læse positive digterier i nærværende avis end deprimerende fakta. På sin blog http://juul.blogg.se/ skriver hun:

"I mange mange år holdt vi trofast Dommedagsavisen. Til sidst måtte vi holde op, fordi den hver dag skrev på forsiden, at jorden gik under. Det virkede mere som en skræmmekampagne end som oplysning. Men jeg lod mig for nylig overtale til fire gratis uger. Den kom for første gang i går med posten. Forsideoverskriften var - som sædvanlig: 'Antarktis' iskappe smelter.'"

Vi beklager naturligvis, at drypperiet nede sydpå ikke bekymrer digteren, men mon ikke overskriften 'Klimachok: Antarktis frosset til is' ville være udtryk for en virkelighed, hun brød sig endnu endnu mindre om? Hvad med 'Ribe hilser havudsigt velkommen'? Eller skal vi lyve og skrive 'Antarktis smelter langsommere end Lurpak-smør i Mellemøsten'?

Hvis ikke Pia Juul vil risikere at høre nyt fra virkeligheden, så kunne hun jo bare læse B.T. eller Jyllands-Posten.

Men måske har hun ret. Dommedagsaviser har jo nok ingen... fremtid.

Vi regner dog med at holde en del længere end både digtereskapister og solstrålejournalister med regeringsmanuskript. Og måske også Antarktis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her