Læsetid: 4 min.

Dommer ryster Pakistans militærregime

Den pakistanske hersker, Pervez Musharraf, står i disse dage over for den hidtil største udfordring i sit syv år lange styre - og udfordreren er en højesteretspræsident, der insisterer på, at retsvæsenet er uafhængigt
17. marts 2007

ISLAMABAD - Det var et ægte triumftog. Vognkortegen kantede sig igennem jublende menneskemængder foran den pakistanske Højesteret i Islamabad i går. Iftikar Muhammad Chaudhry, Pakistans højesteretspræsident, kørte i forreste bil. Tilhængere af Pakistans mange forskellige partier og borgerretsgrupper strømmede til, og hele den bølgende menneskeskare var flankeret af række på række af sortklædte advokater, der demonstrativt klappede i deres hænder. Da processionen bevægede sig igennem 'retfærdighedens porte', holdt opbudet af politifolk da også deres bambusknipler i deres skeder - i al fald så længe pressen var til stede.

Chaudhry var kommet for at forsvare sig selv over for Det Øverste Juridiske Råd imod anklager for "uredelig embedsførelse" rettet imod ham af selveste Pakistans præsident, general Pervez Musharraf.

"Men jeg er ikke kun kommet her for at få renset mit navn," sagde Chaudhry til de forsamlede journalister. "For mig handler det også om at redde vores retsvæsen som institution."

Blev helt på en uge

For mange i Pakistan er denne strid da heller ikke længere et opgør imellem en hersker og en dommer. Den har udviklet sig til en kamp imellem militæret og civilsamfundet og rejst det fundamentale spørgsmål, hvorvidt der overhovedet kan være et uafhængigt retssystem i et militærregime som Musharrafs.

Ved at udfordre styret på denne måde er Chaudhry blevet Pakistans mest usandsynlige frihedshelt. På mindre end en uge er han blevet retsvæsenets, civilsamfundets og Pakistans fraktionssplittede politiske partiers største forkæmper. Og han er også blevet deres leder.

"Vis vejen til retfærdighed, og vi vil følge dig", gjaldede sympatisørerne i kor i Islamabad i går. Samtidig bliver Musharraf stadig mere isoleret som leder.

"Gå af, diktator - gå af!", var det budskab, han modtog uden for Højesteret.

Musharraf står i sin værste politiske krise, siden han greb magten ved et militærkup i 1999.

"Og det har han kun sin egen tåbelighed at takke for," siger den pakistanske politiske iagttager Ayaz Amir.

Det hele begyndte i sidste uge, da Musharraf gav Chaudhry ordre til at møde op i generalstabens hovedkvarter. Her gav han højesteretspræsidenten det valg, at han enten kunne gå af eller blive præsenteret for en række uspecificerede sigtelser for "uredelig embedsførelse". Højesteretspræsidenten afviste, at disse anklager kunne have noget på sig og nægtede at gå af. Derpå blev han straks suspenderet af Musharraf og en anden fungerende højesteretspræsident udpeget i hans sted.

Paranoia når nye højder

Ifølge forfatningsretslige eksperter var begge disse skridt ulovlige. Men med Pakistans mange historiske fortilfælde for militærkup var de ikke usædvanlige. Det, som for alvor vakte forargelse, var den behandling, højesteretspræsidenten og hans støtter blev udsat for herefter. I de næste fire dage blev Chaudhry holdt som fange i sit hjem, hindret i at kommunikere med sine kolleger og generelt hængt ud som skyldig, inden hans sag overhovedet var kommet for. Da advokater gik på gaden i Lahore for at protestere til fordel for Chaudhry blev de gennempryglet af politiet. Da uafhængige pakistanske tv-stationer dækkede affæren i deres nyhedsprogrammer, fik de afbrudt alle deres transmissioner af regeringen.

Regeringens paranoia nåede nye højder i Islamabad i går. Væbnede politisoldater endte med at affyre tåregasgranat på tåregasgranat imod, hvad der indtil da havde været fredelige demonstrationer. De anholdt des-uden i snesevis af politiske aktivister og hindrede hundredvis af andre i at få adgang til området foran højesteretsbygningen. Endelig ransagede de kontorerne på tv-stationen Geo i en razziaaktion, fordi den havde vovet at filme protesterne. Med fire politisoldater for hver demonstrant har Pakistans militærregime sjældent set så på en gang diktatorisk og skrøbelig ud.

Men hvordan kunne det komme dertil. Da Chaudhry blev udnævnt til højesteretspræsident i 2005, ventede kun de færreste, at der ville ske ændringer i et retsvæsen, der historisk snarere har været villig til at legitimere militærstyre end til at udfordre det.

Chaudhry ryster landet

Det blev dog hurtigt klart, at Chaudhry var en egensindig og uafhængig natur. I juni 2006 omgjorde han en privatisering af de pakistanske stålværker med henvisning til, at en regeringskomité med premierminister Shaukat Aziz som formand havde foretaget lovstridige manøvrer i forbindelse med salget. Chaudhry er også gået i brechen for 'de forsvundne', dvs. de hundredvis af pakistanere, som udenomsretsligt tilbageholdes af efterretningstjenester som 'terrormistænkte', men i realiteten ofte blot er politiske modstandere af Musharraf.

Men, siger kilder, hovedmotivet bag suspensionen af Chaudhry var, at man ikke turde forlade sig på, at han ville træffe de nødvendige forfatningsretslige afgørelser forud for Pakistans valg senere i år. Musharraf ønsker, at det eksisterende parlament skal genvælge ham for en ny femårig præsidentperiode, ligesom han ønsker at forblive i positionen som øverstbefalende for de væbnede styrker. I februar sagde Chaudhry til officersaspiranter fra hæren, at Musharraf efter hans juridiske vurdering ikke ville kunne fortsætte som hærchef ud over sin nuværende præsidentembedstid. "Derfor blev han suspenderet," siger en regeringskilde.

"Det er vanskeligt at forudsige, hvordan krisen vil udvikle sig herfra," siger Amir. Kun ét står klart. "Dette er den største trussel imod Musharrafs autoritet i syv år. Ved at stå ubøjeligt fast har Chaudhry forenet alle bag sig, fra islamisterne til de sekulære partier. Han har rystet regimet som ingen anden. Og hvad mere afgørende er: Han har rystet landet."

Graham Usher er britisk freelancejournalist.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her