Læsetid: 2 min.

Domsafsigelse trækkes ud

Oplæsningen af dommen over den russiske oligark Khodorkovskij trækkes i langdrag for at dæmpe effekten af dommen i befolkningen og i Vesten, mener mange iagttagere og advokater
26. maj 2005

Dommeren i Basjmannyj Distrikt Domstolen i Moskva har tilsyneladende sat farten op efter syv dages oplæsning i slow motion af dommen mod olimagnaten Michail Khodorkovskij og hans partnere Platon Lebedev og Aleksej Krajnov. Både mandag, tirsdag og i går blev oplæsningen af den 1.200 sider lange dom gennemført hele dagen, hvor dommeren i sidste uge kun klarede få timer om dagen. Så Khodorkovskijs advokat Jelena Liptser sagde i går til nyhedsbureauet Rosbalt, at dommeren nu var nået igennem halvdelen af den længste dom i det moderne Ruslands historie.

Jelena Liptser sagde desuden, at det allerede efter oplæsning af halvdelen af dommen står klart, at der her ikke er tale om retfærdighed, men om en "farce og hævn imod vore klienter". Og hun fik i går uventet støtte fra en tidligere dommer, Olga Kudesjkina, som overværede dagens oplæsning. Hun sagde til nyhedsbureauet RIA-Novosti, at "de anklagede er frarøvet enhver ret til en retfærdig dom", og at der er tale om et brud på menneskerettighederne.

Bevidst chikane

Khodorkovskij og hans partnere er anklaget for en række økonomiske lovovertrædelser og skattesvig i 1990'erne bl.a. i forbindelse med Ruslands dengang største olieselskab, Yukos. Strafferammen er op til ti års fængsel.

Flere af forsvarsadvokaterne forudser, at den endelige dom vil falde i begyndelsen af næste uge, men at det muligvis kan trække ud, hvis myndighederne fortsætter den bevidste forhalingstaktik for at trætte offentligheden og mindske interessen for dommen.

Iagttagere i og omkring retssalen melder næsten samstemmende, at alt tyder på en bevidst langsom domsafsigelse og en bevidst chikane imod Khodorkovskijs advokater, familiemedlemmer og tilhængere. Kun få loyale journalister har fået adgang til retssalen, og forleden forsøgte politiet at formene en af Khodorkovskijs ledende advokater adgang ved at kræve at se hans pas, selv om han hele sidste uge havde siddet i salen.

10 betjente fik hedeslag

Udenfor domhuset har demonstrerende modstandere af den tidligere så magtfulde oligark fået frit spil, mens de 500 politifolk, som har afspærret domstolen og en del af gaden, har gjort meget for at chikanere hans tilhængere. Da de tirsdag ville indlede en i øvrigt tilladt demonstration, blev de trængt væk fra bygningen, idet der pludselig og uden forklaring var blevet indledt vejarbejde der.

Det fik i går lokale beboere til at samles i protest imod de mange vejspærringer og omkørsler, som retssagen forårsager. Og samtidig er der fast stationerede ambulancer ved bygningen for at yde assistance til dem, der bliver dårlige af heden i og udenfor retssalen. Moskva er nemlig ramt af en hedebølge med temperaturer omkring 30 grader, hvilket tirsdag førte til, at 10 politifolk fik hedeslag. "Mængden af absurditeter ved denne proces overgår alle forventninger," sagde Grigorij Javlinskij, leder af oppositionspartiet Jabloko i går på en pressekonference i Moskva.

"Det er ikke en retsproces. Når de formelt dømmer for en ting, men forfølger en anden, så er det en politisk proces," fortsatte han og tilføjede, at det derfor i princippet kan være ligegyldigt, om oplæsningen varer en eller to uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her