Læsetid: 3 min.

Domstol: Hold op med at banke de indsatte i vores Fængsler

Vagterne i New Yorks fængsler skal lære at finde sig i, at de ikke må banke fangerne og slet ikke slå dem i hovedet
4. marts 2006

Der er næppe to meninger om, hvorvidt det er en god ide at blive anbragt i et af New Yorks fængsler eller detentioner, også selv om det bare er for en enkelt overnatning. Samtidig ville fleste ville nok vove den påstand, at man risikerer en del mere fra de andre indsatte end for eksempel fra vagterne i fængslet.

Men tidligere på ugen måtte New York City indrømme over for en gruppe tidligere og nuværende indsatte, som har sagsøgt byen for unødig grov magtanvendelse, at vagterne måske havde taget for hårdt fat, og at der var brug for bedre overvågning og klarere retningslinier, herunder at vagterne ikke længere må slå de indsatte i hovedet med knyttet næve.

Retssagen mellem New York City på den ene side og de indsatte og organisationen Legal Aid Society på den anden har været undervejs i fire år, og alene forligsforhandlingerne tog et år under tilsyn af en føderal domstol på Manhattan. Ifølge forliget skal New York City betale 2,2 millioner dollar til ialt 22 tidligere og nuværende indsatte, som havde "lidt skade under opholdet i byens fængsler".

Og knubs har de fået. Sagen indeholder billeder og lægeerklæringer om fangers smadrede kindben, knuste øjenæbler, kraniebrud og sprængte trommehinder.

Byen har nu tre år til at sætte hundredevis af kameraer op i byens 11 fængsler med ca. 13.000 indsatte, og kameraerne skal placeres på en måde, så der ikke er blinde vinkler...

Byen har samtidig forpligtet sig til at undervise fængselsfunktionærerne i, hvordan man forsvarer sig selv uden at slå indsatte med knyttet næve i ansigtet.

Både kameraerne og træningen af vagter har længe været almindelig praksis i hovedparten af USA's storbyer, men byen New York har til det sidste strittet imod, fordi sagen, som blev anlagt imod den af Legal Aid Society og de 22 tidligere indsatte, lagde til grund, at fængslerne med vilje og helt systematisk tæskede de indsatte.

Den 38-årige Shawn Davis mistede synet på venstre øje, efter at en vagt sparkede ham i ansigtet mens han lå på jorden, slået ned under et et større slagsmål på Riker's Island, det største af New York Citys fængsler, som ligger på en lille ø ud for Manhattan.

47-årige Charles Paige, som er muslim, brækkede kindbenet efter en vagt nikkede ham en skalle - angiveligt fordi Paige beklagede sig over, at vagten havde trådt på hans bedetæppe og hans Koran med sko på.

Fængselsledelsen udtrykte begejstring for forliget, fordi det har sat punktum for en stribe rygter og anklager om overgreb, som startede helt tilbage i 1983. Byens forsvar for dens fængsler, sagde ledelsen, var også udtryk for en ny og mere aggressiv kurs over for "forsøg på at bruge domstolene til at påtvinge systemet ændringer".

"Forliget sikrer, at New Yorks gode navn er intakt," siger direktøren for New Yorks fængsler, Martin F. Horn. "Retten slog fast, at der er intet, som støtter påstanden om systematisk brug af ulovlig magtanvendelse." Ifølge Martin Horn har mange af de reformer som forliget peger på, været i gang siden år 2000 i fire af byens fængsler.

Sagen mod New York City ventes således at blive lagt aldeles på hylden senere på måneden - hvilket vil sige, at den føderale domstol ikke fører tilsyn med, om byen retter sig efter forliget eller får nogen anden rolle fremover.

Men "hvis New York følger forligets bogstav, så er det yderst sandsynliget, at reformerne vil forbedre fangernes sikkerhed i fængslerne," siger Jonathan Chasan, advokat ved Legal Aid Society.

Chasan peger på, at erfaringerne fra lignende reformer i enkelte af New Yorks fængselsenheder - dem, som også fængselsledelsen refererede til - viste et dramatisk fald i volden mod de indsatte, efter at vagterne modtog træning i ikke-voldelig konfliktløsning og mere skånsomme selvforsvarsteknikker, plus naturligvis overvågningskameraer overalt i fængslet.

"I de tilfælde, hvor vi med succes har bragt sagen for en domstol, har det resulteret i en voldsom reduktion af vold," siger Chasan. "Men selvom New York i dag peger på de få reformer, som er igang, så var det en kamp uden lige at få byen til at gennemføre dem i hele systemet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her