Læsetid: 3 min.

Dorte med blæsten

Arkitekten Dorte Mandrup modtager i dag Nykredits Arkitekturpris på 300.000 kroner. Hun og tegnestuen har gennem knapt 10 år konstrueret en lang række unikke bygninger, hvor lys og rum spiller sammen om overraskende funktionelle løsninger
8. maj 2007

Dorte Mandrup er 46 år, men har kun fungeret som uddannet arkitekt i 16. Inden da skulle hun lige prøve at være både keramiker og filmoperatør.

Bygninger og projekter er da også præget af både stram form og teknisk snilde - for nu at sige det arkitektonisk gammeldags, om end værkerne er yderst moderne.

Hendes tegnestue, Dorte Mandrup Arkitekters, senest opsigtsvækkende hus er en lokal idrætshal mellem Holmbladsgade og Prags Boulevard på Amager. Bygningen ligger ved den nye langstrakte bypark fra Amagerbrogade til Amager Strand, og ligner mest et plastic-telt eller en afdækning - som stive presenninger mellem nabohusenes spidse gavle. Det amagerkanske landskab er fladt, men inde i idrætshallen er der grønne skrænter. Tilskuerpladserne rejser sig som vinylterrasser om boldbanens bløde grønne gummigulv.

Under terrasserne er der omklædningsrum, og i de høje rum op mod nabogavlene god plads til både klatrevæg og bordtennis.

Eventyrligt

Facadens gennemskinnelige hvide plasticplader danner skråt vinklede tagflader, og giver om dagen et distinkt gråvejrslys i hallen. Om aftenen lyser huset diffust ud mod omgivelserne og skinner klart gennem de vippevinduer, der også sørger for computerstyret ventilation i hallen.

Der skal stor arkitektonisk stædighed til at fastholde ideen om et skævt formet hus designet til en særlig beliggenhed - i en byggende virkelighed af totalentreprenører, der stadig tankeløst skruer prisen op, hver gang stregerne på tegningen afviger fra rette betonvinkler.

Hvide stålspær og skråtstillede runde søjler tegner rummets landskabelige luftighed. Ydervægge og lofter danner en tynd hinde mellem ude og inde. Idrætshallens bærende konstruktioner og klimaskærme er med andre ord tydeligt adskilte bygningsdele.

Samme princip er afgørende for den tilbygningen til et bibliotek længere henne i gaden, som var et af de første huse, tegnestuen blev kendt for. Dér er facaden klart glas og konstruktionen dybe trærammer, som sætter varm kulør på dagslyset udefra, eller om aftenen kunstlyset indefra.

Der er realistiske eventyr i luften når Dorte Mandrup griber blyanten, og det lille træ-og-glashus står da også på skæve tynde betonsøjler - lige som når pingvinen Pingo i børne-tv drømmer, at hans seng spadserer faretruende rundt med ham på høje ben.

Gælder det børnehaver, skal både trapper og tagflader også helst udnyttes til leg og balance, når Dorte Mandrup udnytter kvadrat- og kubikmetre til det yderste og sætter nye materialer i spil.

Ikke altid uden diskussion om stejle trin og kanter, eller uvant sammenblanding af funktioner med henblik på institutionens pladsøkonomi.

Realistisk

Næsten 40 medarbejdere sidder der på tegnstuen efter knapt 10 års selvstændig virksomhed.

Inden da tegnede Dorte Mandrup som ansat på Henning Larsens tegnestue blandt andet BT-huset i Kr. Bernikowsgade.

Siden projekterede hendes egen virksomhed en ombygning af Vandflyverhangaren på Holmen. Den blev til storkontor med stilladsmøder mellem etagehøje gardiner af hvidt faldskærmsstof.

På nyhedslisten står både børneinstitutioner, stor ombygning i Kolding, boliger i Næstved og en pædagogisk omformning af Arne Jacobsens Munkegårdsskole i Vangede. Dén har før sat arkitekter og fredningsspecialister grå hår i hovedet.

Dorte Mandrup har med sit lyse hoved løst problemet ved at grave udvidelsen ned under lysbrønde i skolegården!

I dag får hun så Nykredits store Arkitekturpris på 300.000 kr., men har næppe tænkt sig at hvile på laurbærrene. For Pippi Langstrømpe er et erklæret idol, selv om prismodtageren også undskyldende kalder sig selv "Dorte med blæsten", når hun højkoncentreret stæser ind til et ventende møde, noget efter aftalt tid.

Der står virkelig blæst om hende. Både når hun ytrer sin uforgribelige mening om arkitektfagets mål og med, og når hun udtrykker sig konkret i usædvanlige arkitektoniske løsninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her