Læsetid: 5 min.

Vi er DR, din gæld, din fremtid

Det er den første sparerunde, der tilgodeser kvinder, mener nogen. Andre er i chok og mener, der bør startes en landsindsamling til fordel for det nødstedte DR. Sørine Godtfredsen er ked af at se sin første journalistarbejdsplads, DR Sporten, blive lukket, selvfølgelig ikke kun fordi det er trist for hende, men fordi det er trist for hele Danmark
28. april 2007

P3's satirehold Tjenesten skrev i vinters en ny tekst til We are the world, inspireret af DR's økonomiske problemer. "Der var engang en tid, hvor vi kunne gøre hvad vi vil'/ Gæt og grimasser og lange radiospil/ Sådan er det ikke mere / Vi kom til at bygge en by / der er dyrere end 60 F16-fly." lød det blandt andet i teksten til Vi er DR, der skulle vise sig at være profetisk.

DR-byggeriet i Ørestaden har nu resulteret i så massivt et overtræk, at virksomheden må fyre 275 medarbejdere for at dække hullet i budgettet, gjorde direktionen det klart ved et pressemøde i tirsdags. Programmer lukkes ned. Ja, hele redaktioner. Og det er især reaktioner på lukningen af DR's sportsredaktion, der har fyldt i læserbrevsspalterne. I Ekstra Bladet er frustrationen stor. Og læserne har selv forslag til, hvad man kunne skære ned på i stedet. Af en eller anden grund er i sær Danmarks Radios Vejrbåd upopulær. Niels Hosbond fra Kokkedal har intet til overs for vejrprofeterne. Han skriver: Hvis vi forsat skal betale tv-licens - så begynd med at lukke Vejret i stedet for sportsredaktionen. Det er i forvejen latterligt, at DR bruger penge på en vejrbåd med hvad dertil hører af personale og teknik, når man har et stort flot mediehus, man kan sende fra. Andre stationer kan fortælle os, hvordan vejret har været i dag."

Nedlæg vejrbåden

Erik Andersen fra Snekkersten, en anden Ekstra Bladslæser, deler Niels Hosbonds synspunkt: "Må jeg foreslå, at DR oplægger vejrbåden og i stedet for sender en faktuel vejrudsigt uden alle forsøg på at være underholdende." Winnie Pedersen fra Køge mener, at hun godt kunne undvære royalt gas, hvis hun kan få sport i stedet. "Det er for galt, at sporten bliver så lavt prioriteret på DR. I stedet burde man spare på kongerøgelsen og undlade alle de såkaldte eksperter, der bliver indkaldt hver gang, der slås en fis i kongehuset. Tænk, hvad det koster!"

Men så er der andre, der faktisk glæder sig over, at sporten nedprioriteres på DR. Det kan få lykkelige konsekvenser, det håber Ejler Hældere Væhr fra Valby i hvert fald her i avisen: "Nina så op fra avisen. Sportslørdag , fnyste hun hånligt, jeg skal bare aldrig giftes! Tak, Kenneth Plummer, fordi du lukker DR-Sporten. Måske har jeg en chance nu."

Andre mener også, at det er en sejr for ligestillingen. "For første gang i Danmarkshistorien gennemføres en besparelse, der umiddelbart ser ud til at gavne kvinder- Der er nu mulighed for, at mænd tager sig af børn og familieliv, når der er verdensmesterskaber og OL. Flot at prioritere den positive særbehandling fra som sporten har været udsat for igennem hele min barndom og liv. Altid har jeg skullet acceptere min far og senere min mand sidde klistret foran skærmen og råbe og drikke til diverse sportsarrangementer. For en gangs skyld er det et mandedomineret område, der er sparet på!," skriver Susanne Jensen fra Valby i Information.

Og en mandlig præst tror også, at det vil have en positiv effekt på landets ølmaver. Morten Skovsted, sognepræst i Hjortshøj skriver i Kristeligt Dagblad. "På det personlige plan vil jeg tilføje, at jeg sammen med mine børn vil glæde mig over, at vi ikke igen skal opleve, at en længe ventet børneudsendelse er udskudt eller helt taget af programmet for at give plads for en ligegyldig sportsbegivenhed. Og tilsvarende kunne man håbe, at en række mænd nu vil benytte lejligheden til at rejse sig fra fjernsynet og give en ekstra hånd med i husholdningen. Måske endda et ekstra knus til konen eller en times fodbold i haven med børnene."

Men i hvert fald én kvinde er ikke glad for, at DR Sporten lukker ned. Teolog og journalist Sørine Gotfredsen har nemlig et helt personligt forhold til stedet, skriver hun i Kristeligt Dagblad. "Det er efterhånden adskillige år siden, at jeg blev ansat som journalistpraktikant på DR Sporten i TV-Byen, og det var stort som en ung pige fra landet at møde på arbejde sammen med Claus Borre og Niels Christiansen og alle de andre," og forsætter ned ad nostalgiens sti og nævner Gunnar Nu Hansen, speedwaybedrifter og en itureven buksebag inden hun fastslår, at der er tale et om drab i DR. "Jeg vil nødig lyde alt for hævngerrig, men visse forbrydelser er til for at blive straffet, og drabet på DR Sporten udgør præcis sådan en. Det skyldes ikke, at jeg engang selv trådte mine journalistiske barnesko på netop dette sted. Det skyldes, at sport er så vigtig en kraft i et samfund, at den i allerhøjeste grad skal tages alvorligt på hele befolkningens tv-kanal." Selvom mange nævner sporten særligt, så er der andre, der er bekymret på hele DR's vegne.

National sørgedag

På lederplads i Politiken vil Tøger Seidenfaden gerne se en redningskrans kastet ud til DR. Han mener ikke, seere og lyttere, ja os alle sammen, skal straffes for et overskredet byggebudget. "Ikke bare medarbejderne, men hele den danske befolkning, er sagesløse ofre," skriver han og trygler om, at politikerne må vågne op til dåd: "Hvis ikke et politisk flertal kender sin besøgelsestid og griber ind, kan det blive indledningen til en negativ mediespiral, der rækker langt ud i fremtiden. Red DR!"

Radio/tv-anmelder Leif Hjernøe har åbenbart ikke stor tiltro til, at der vil blive taget handling politisk, så han opfordrer til folkeligt opstand i Kristeligt Dagblad. Han mener at man bør starte en landsindsamling til fordel for DR: "Den 24. april må blive en national sørgedag. Det var den dag, hvor kongerigets vigtigste kulturformidler, Danmarks Radio, lod sig afvæbne. Der fandt en hel, unødvendig kapitulation sted midt i en mediepolitisk krisetid, hvor alle gode kræfter ellers helt anderledes burde have været mobiliseret. DR har tit arrangeret landsindsamlinger for andre i nød. Hvad med om landet nu indledte en indsamling under mottoet: Støt Danmarks Radio!"

Også her er P3's Tjenesten kommet i forkøbet. I slutningen af 'Vi er DR' siger en kvinde: "Vil du også gerne støtte DR og give et lille bidrag, så gå ind på www.dr.dk/pengeudafvinduet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her