Læsetid: 2 min.

DR og Kgs. Nytorv i sublim Pas de Deux

16. juni 2005

Hvor er balletten, lød et spørgsmål til DR1 fra tre vansmægtende seere i Hjallerup (Information den 13. juni)? Svaret kom overraskende prompte, ja sågar to dage før spørgsmålet. Den 11. juni havde DR1 nemlig beredt seerne en gedigen overraskelse.

Vant til at blive spist af med underholdning, der ikke lever op til kanoniske standarder, måtte man allerede ved læsning af morgenavisen gnide søvnen af øjnene en ekstra gang for at tro, hvad de forjættede om aftenens program: En direkte transmission fra gallaforestillingen på Det Kgl. Teater til ære for 200-års fødselaren August Bournonville.

Retfærdigvis havde det i flere måneder været umuligt at opdrive så meget som en galleriplads, men nu fik man mulighed for at se balletmester Andersens eminente korps udfolde sig i et skønsomt udvalg af nationalkoreografens balletter.

Selv lod jeg mig i dén grad begejstre, at jeg for et par timer helt glemte min ærgrelse over under den forløbne uges festival at være gået glip af Gudrun Bojesen og Thomas Lund i Sylphiden, som jeg i et anfald af utidig husholdningsfornuft havde sparet på balletbudgettet. Hvem kunne også vide, at de to publikumsyndlinge ville danse i hovedpartierne den aften?

Fornem produktion

Da det er så urimeligt sjældent, DR1 sender balletter, måtte man atter overraskes over, hvor velegnet tv er til at formidle netop ballet.

Selvfølgelig er det ikke den samme oplevelse som selv at sidde inde på Gamle Scene bevæbnet med sin teaterkikkert, men gevinsten er helt bogstaveligt til at få øje på, når DR1 præsterer så fornem en produktion som forleden. Vel måtte man ind imellem undre sig over at skulle se dansen i fugleperspektiv, men ellers var det mange gange bedre end det, DR1 tidligere har præsteret.

Selv Line Baun Danielsen, der sidste år blamerede sig ved under festforestillingen for kronprinsparret at rode så konsekvent rundt i dansernes navne, at man stærkt tvivlede på, om hun nogen sinde havde interesseret sig for andre end fodboldspillere, syntes oprigtigt henrevet og overlod godhedsfuldt ordet til sagkyndige - som dog lige måtte finde sig i, at Thomas Lund blev kåret til "verdensmester".

Der var også et par andre flovsere - f.eks. da balletmesteren introducerede aftenens forestilling fra prosceniet, mens seerne i stedet blev sendt med Klaus Holt om bag kulisserne for at tale med scenemesteren - men ikke nok til at spolere indtrykket af en produktion, DR1 kunne være mere end bekendt.

Med det pinlige show i Parken på H.C. Andersens fødselsdag i frisk erindring tror man derfor, at DR1 nu har lært lektien og i fremtiden oftere vil overlade det til Det Kgl. Teater at underholde for selv kun at stå for produktionen. For hensigten kan vel ikke være, at vi både i Hjallerup og på Nørrebro skal leve med selskabsleg for voksne og film forbudt for børn helt til den næste Bournonville-festival om 13 år?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her