Læsetid: 4 min.

DR-medarbejdere oprørte over kritik fra Plummer

P1-ansatte er vrede over kritik fra DR's nye generaldirektør, Kenneth Plummer, om politisk ensidighed. Nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen forsvarer sine medarbejdere og mener ikke, at debatten skal handle om politik. Kenneth Plummer svarer, at der skal være plads til den slags kritik
25. august 2005

Fagligt møde i DR Aktualitet og Videnskab. Fagligt møde i DR Kultur. Fagligt møde på Orienteringsredaktionen her til formiddag. De ansatte på P1 har haft travlt, siden DR's nye generaldirektør i går meldte ud, at han synes, at P1 er for unuanceret i sin dækning af det politiske stof. Med sin udtalelse om, at P1 "dels i selve fladen, dels i konkrete programmer" er "meget negative over for USA" og over for en række af de partier, der ligger "til højre for midten," tilslutter Kenneth Plummer sig en årelang kritik af P1's politiske orientering. Men at kritikken kommer fra DR's egen ledelse og i al offentlighed, forbløffer de journalistiske medarbejdere på P1.

"Vi finder det overraskende, at du med dine udtalelser vælger at undsige en stor arbejdsindsats og loyale medarbejdere i stedet for at gå direkte i dialog med os," skriver medarbejderne fra DR Aktualitet og Videnskab i et brev til Kenneth Plummer. Den samme melding kommer fra redaktionen på Orientering, der føler sig særligt ramt af kritikken.

"Hvis direktionen - eller en afgørende del af den - har gået og gemt på utilfredshed med P1 i almindelighed og Orientering i særdeleshed, burde vi have hørt fra direktionen for længe siden. Det er ikke tilfældet," hedder det i brevet fra Orientering.

Orienterings tillidsrepræsentant, Tage Baumann, kalder Plummers kritik for "en underlig fremgangsmåde".

"Vi undrer os over, hvad det er, man vil have os til. Når vores nye generaldirektør siger, at vores program skal se helt anderledes ud om et år, vil vi gerne vide, hvad det betyder," siger Tage Baumann. Han fortæller, at medarbejderne længe har ønsket en uvildig undersøgelse af P1's alsidighed, men at den aldrig er blevet sat i gang.

"Vi ved godt, at denne kritik tidligere har været fremme, men det undrer os, at vi ikke denne gang kan få lov at starte det rigtige sted, nemlig med den uvildige undersøgelse," siger Tage Baumann. Medarbejderne på Orientering holder i morgen møde med nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen, der senere vil holde et møde med alle medarbejdere på P1.

Intet direktionsmøde om P1

Kenneth Plummer sagde i går, at der var konsensus i direktionen om hans udmeldinger, men Lisbeth Knudsen afviser, at hun har drøftet politisk balance på P1 med generaldirektøren. Hun mener ikke, at debatten skal handle om politisk orientering.

"Alsidighed og balance er en journalistisk udfordring for hele DR, ikke bare for P1. Vi er inde i en god proces, og der er kommet en langt større mangfoldighed af stemmer på P1 de seneste år. Det har også været nødvendigt," siger Lisbeth Knudsen. Hun tolker Plummers udmelding som en markering af, at processen er i gang, men at der stadig er problemer.

"Man må jo lytte til den 'nye mand på broen'. Der skal være plads til at se på tingene med nye øjne. Men det er min oplevelse, at vi er nået langt i udviklingsprocessen," siger Lisbeth Knudsen. Hun udtrykker 'stor respekt' for P1 medarbejdernes arbejdsindsats og vil på mødet med Orientering i morgen gøre det klart, at hun er tilfreds med Orienterings journalistik.

"Jeg vil fortælle medarbejderne, at vi er på rette vej, at vi er inde i en konstruktiv proces, og at debatten vil fortsætte. Jeg vil desuden sige til medarbejderne på Orientering, at de gør et supergodt arbejde, men at vi også skal være fordomsfrie nok til at være åbne for nye synspunkter," siger Lisbeth Knudsen.

Kommer godt ud i hjørnerne

Radiodirektør i DR Leif Lønsmann fortæller, at han har haft møder med Kenneth Plummer hen over sommeren for at drøfte styrker og svagheder i DR's radiovirksomhed. I forhold til P1 har drøftelserne særligt drejet sig om kravene til alsidighed, mangfoldighed og uforudsigelighed.

"Jeg er enig med Plummer i, at der ikke er nok alsidighed, og at det er noget, der skal arbejdes med på P1. Men jeg synes, at det er ufrugtbart at diskutere højre og venstreorientering," siger Leif Lønsmann. Han understreger, at de journalistiske mål for P1 om blandt andet alsidighed og uforudsigelighed har været kendt for alle medarbejdere siden 2001, og at der har været rig mulighed for at give sin mening til kende i den interne efterkritik på kanalen. Men han forstår til dels medarbejdernes undren over de politiske udmeldinger fra ledelsens side.

"Der er ikke nogen, der har hørt mig tale om P1 de sidste tre-fire år uden at nævne alsidighed og 'vi er ikke i mål'. Men jeg har aldrig sagt, at P1 er venstreorienteret, og at vi skal være lige så højreorienterede som venstreorienterede. For mig handler det om professionalisme og journalistiske værktøjer, ikke om politiske skalaer," understreger Leif Lønsmann.

Leif Lønsmann mener overordnet, at P1 "kommer godt ud i hjørnerne" i journalistikken. Men han har forståelse for, at P1 indimellem kan være mere skæv end de andre kanaler på grund af de mange holdninger og meninger på P1.

"Alle medarbejdere på P1 er holdningsmennesker. Det er vi glade for, og vi efterspørger deres holdninger, når de skal give kommentarer eller i anmeldelser. Men hvis holdningerne i hovedet ikke kombineres med professionelle journalistiske værktøjer i hænderne, så kan det give en skævvridning," siger Leif Lønsmann.

Kenneth Plummer meddelte i går, at han senere vil holde møde med medarbejderne for at uddybe sin kritik.

"Der har været meget kritik af P1, og for en del af den har der været noget om snakken. P1 skal være bedre til at fylde banen ud og være lige sød, men også lige hård over for alle. Jeg synes generelt, vi gør det godt - også på P1, men der er nogle udviklingspotentialer, og dem er jeg ikke bleg for at tale om offentligt," siger Kenneth Plummer til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her