Læsetid: 3 min.

DR redigeres fra Folketinget

I sin nye bog kommer DR's tidligere generaldirektør, Christian S. Nissen, med en lang række eksempler på, at politikere har blandet sig i DR's redaktionelle linje
17. marts 2007

I bogen Generalens veje og vildveje, der udkommer 23. marts, nævner den tidligere generaldirektør for Dan-marks Radio, Christian S. Nissen, mange tilfælde af politisk pression over for DR.

I kapitlet 'Den krympende armslængde' bliver den kontroversielle mail fra kulturminister Brian Mikkelsen (K) omtalt. Det er den mail, som i går fik en samlet oppositionen til at kræve hans afgang. Mailen er dateret 25. marts 2003 - altså lige i starten af Irak-krigen.

Her står der blandt andet: "Der er en meget stor util-fredshed (i regeringen, red.) med DR's dækning som er meget ensidig - de har specielt set sig sure på et par kvindelige værter og Ole Sippel (som mange nævnte som ekstrem i sine udtryk mod koalitionen). Mange borgerlige mener, at vi burde privatisere DR, som er anti regeringen."

Denne mail er dog langt fra det eneste eksempel på politisk pression fra regeringspartierne.

Selv om Christian S. Nissen roser Venstres tidligere medieordfører Jens Rohde for sin store indsigt i medieverdenen, så nævner han også flere eksempler på Rohdes utidige indblanding i DR's programmer:

"Jeg fik på alle mulige tider af døgnet mails og især sms'er hvor han (Jens Rohde, red.) i meget stærke vendinger fordømte indslag i TV-Avisen eller brokkede sig over, at DR ikke havde omtalt et Venstre-initiativ på en rimelig måde."

Også fra Dansk Folkeparti var der hård kritik af DR. Under Irak-krigen var davæ-rende medlem af DR's bestyrelse, Søren Espersen, offentligt ude med direkte kritik af DR-korrespondent Ole Sippel.

Og ifølge Christian S. Nis-sen sagde Søren Espersen, et år efter den borgerlige regering trådte til i 2001, at "hvis ikke vi i DR's radio og tv kan høre og se, at der kom en ny regering her i landet i 2001, så er der noget galt".

Forsøg på politisk indblanding kom dog ikke kun fra VKO.

Der er også drøje hug fra Christian S. Nissen til Soci-aldemokraternes holdning til DR. Han beskriver, hvordan Socialdemokraterne historisk havde set DR som "en del af Bevægelsen, en radiofonisk forlængelse af AOF og en platform for virkeliggørelsen af Julius Bomholts tanker om en sælig arbejderkultur".

På Nissens tid havde Socialdemokraterne ikke noget mod et stort og stærkt DR, "så længe de selv havde ri-melig kontrol over det".

Christian S. Nissen var generaldirektør i DR fra 1994 til 2004. Når han omtaler, hvordan ministre "ringede op og krævede en kritisk udsendelse taget af programmet eller forlangte at komme i studiet til et direkte udsendt interview lige efter programmet", så kan disse ministre altså både være fra den tidligere og nuværende regering. Andre gange har en spindoktor også kontaktet ham og 'tilbudt', at en minister stillede op til interview "med en tilføjelse af, at det nok ville være klogt at tage imod tilbuddet".

Når der havde været kriti-ske udsendelser, oplevede Nissen ofte, at politikere kom med beskyldninger for ubalanceret journalistik.

"Det kunne være ved en reception, i pausen under en teaterforestilling, eller hvor man nu render ind i hinan-den."

Det skete særligt i forbindelse med en række kritiske udsendelser om fagbevægelsen og i forbindelse med Irak-krigen.

Nissen langer også ud efter public service kontrakterne, der også er centrale i den aktuelle debat om nedskæ-ringer i DR. Han mener, at de har ført til politisk detail-styring af statsradiofonien. Ifølge Nissen har det været med til at "overføre det redaktionelle ansvar over sendefladerne til Folketinget".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her