Læsetid: 2 min.

DR og TV 2 leverer useriøs musikformidling

Kunstrådets Musikudvalg er utilfreds med, hvordan musikken spiller på de landsdækkende kanaler
24. marts 2007

¨

Kunstrådets nuværende Musikudvalg gør status i rapportform, inden de afløses af et nyt udvalg d. 1. april. På førstepladsen over aktuelle brændpunkter i musiklivet står musikformidlingen i medierne. Både i tv og på radio er den seriøse musiks vilkår forringet i de seneste år, mener Musikudvalget.

"Bortset fra lettilgængelig og letfordøjelig pop har alle andre former for musik været udsat for enten useriøs behandling eller er blevet mere marginaliseret end nogensinde tidligere," skriver Musikudvalget i rapporten.

Kritikken dækker både DR og TV 2 og både tv og radio.

Musikudvalget mener, at musikken i medierne reduceres til underholdning i programmer som Popstars og Hit Med Sangen, eller til pausefyld mellem radioværternes snak. Udvalget kritiserer, at især dækningen af jazz, folkemusik og nyere og ældre partiturmusik er forsvindende lille, og at den seriøse, kritiske musikformidling er nedtonet.

"DR's DAB-kanaler tilgodeser mange genrer, men da musikken spilles stort set uden formidlende kommentarer, kan de næppe siges at falde ind under begrebet musikformidling," mener udvalget.

Vækstideologi

Rapporten gør status over hele Musikudvalgets område og peger desuden på, at de regionale spillesteder ikke har levet op til de krav om genremæssig spredning og opbakning til lokale bands, som var en forudsætning for deres statsstøtte.

Spillestederne skal være bedre til at præsentere flere genrer og upcoming bands fremover, skriver Musikudvalget.

Det står desuden højt på udvalgets dagsorden at advare imod, at "vores forestillinger om kulturværdi langsomt omformes til en vækstideologi, hvor kun tallene tæller".

Udvalget peger på, at kulturministeren i 2005 bevilgede penge til en særlig pulje for pladeproduktion af rock og pop - musikformer med direkte relationer til markedsmekanismer og kommercielle interesser. Udvalget finder det positivt, at områdets gennemslagskraft styrkes, men frygter, at kulturstøtten får flere og flere økonomiske mål.

Musikudvalget fokuserer desuden på de første led i den musikalske fødekæde, hvor de mener, at det er for dyrt at gå i musikskole, og at Danmark halter bagud i forhold til de øvrige nordiske lande med hensyn til udbredelsen af skolekoncerter.

Senest har kommunalreformen og amternes nedlæggelse medført, at der er en mio. kr. mindre til skolekoncerter i 2007, end der var i 2006.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her