Læsetid: 3 min.

Dræbt brasilianer var allerede overmandet

Det var en ren henrettelse, da Londons politi skød elektriker Jean Charles de Menezes, viser lækkede dokumenter
18. august 2005

Han havde hverken en tyk vatteret jakke på eller en rygsæk. Han forsøgte ikke at flygte, og han sprang ikke over billetkontrollen den skæbnesvangre 22. juli. Og han var allerede overmandet og holdt fast, før han blev dræbt af syv skud ombord på et undergrundstog ved Stockwell-stationen i London.

Drabet på den 27-årige brasilianer Jean Charles de Menezes ligner mere og mere en regulær henrettelse, efter at lækkede dokumenter fra politiundersøgelsen er kommet frem i britiske og internationale medier.

Videooptagelser fra overvågningskameraer samt forklaringer fra vidner og implicerede viser, at politiets oprindelige version af episoden er forkert nærmest fra ende til anden. Oprindelig forlød det, at Menezes var blevet skudt under flugt fra politiet, som frygtede, at han ville udløse et muligt bombebæl-te, han bar under en tyk vatteret jakke midt i sommervarmen.

Nu viser det sig at historien er en helt anden.

Jean Charles de Menezes forlod om morgenen den 22. juli i ro og mag den bygning i Scotia Road, hvor han boede. Adressen var under overvågning, fordi Hussein Osman, en af de mistænkte fra det fejlslagne bombeattentat dagen før, den 21. juli, mentes at opholde sig i bygningen.

Men den politimand fra overvågningsholdet, som kunne identificere den mistænkte, var gået væk for at lade sit vand i det øjeblik, Menezes trådte ud på gaden - og derfor blev han forvekslet og forfulgt af overvågningsholdet, som havde strenge instrukser om ikke at lade ham komme ind i undergrunds-systemet.

"På det tidspunkt skiftede operationen til Rød Kode," hedder det i de lækkede dokumenter, som tv-stationen ITV News var først med at offentliggøre. Rød kode indebærer bl.a. tilladelse til at skyde for at dræbe for at stoppe mulige selvmordsbombere.

I ro og mag

Men Menezes opførte sig ikke som en overvåget mand på flugt. Han steg på en bus til Stockwell undergrundsstation, hvor han i ro og mag gik igennem barrieren, tog en gratisavis og benyttede rulletrappen. Først her begyndte han at løbe for at nå sit tog.

Han blev først antastet af politiet inde i togvognen. Og her forklarer en betjent fra overvågningsholdet:

"Han rejste sig og gik frem imod mig og (de andre) politifolk... Jeg greb om manden i den blå cowboyjakke ved at slynge begge arme omkring ham og fastholde hans arme langs siden. Derefter skubbede jeg ham tilbage på sædet, hvor han før sad- Så hørte jeg et skud tæt på mit venstre øre og blev trukket væk og ned på gulvet i vognen," lyder politimandens forklaring.

Menezes blev ramt af otte skud i alt - syv af dem i hovedet - og døde på stedet. I Brasilien har drabet på Menezes vakt voldsom harme og masseprotester. De nye oplysninger modtages dog uden den store overraskelse af hans familie og advokater.

"Politiet har fra begyndelsen opdigtet alt muligt," siger hans fætter Alex Pereira til den brasilianske avis Globo. "Dette beviser, at det var en forbrydelse, og det er et godt udgangspunkt for vores kamp for retfærdighed."

Den britiske uafhængige undersøgelseskommission, IPCC, der efterforsker politiets drab på Menezes, har hverken villet afvise eller bekræfte, at de offentliggjorte dokumenter er autentiske. I en udtalelse siger kommissionen, at den ikke ved hvordan dokumenterne er kommet i hænderne på ITV News.

"IPCC har gjort det klart, at vi ikke vil spekulere eller frigøre delvise oplysninger fra efterforskningen, og at andre heller ikke bør gøre det samme. Dette er fortsat tilfældet," hedder det i udtalelsen, som samtidig beklager at Menezes-familien har skullet høre om den seneste udvikling i sagen gennem medierne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her