Læsetid: 2 min.

Drama i sneen

Kamp med sjælens kuldegrader og uopretteligt brodertab dominerer norsk romandebutant
15. december 2005

Har man været den glade ejer af en Volvo Amazon - fordum en yndet bankrøverbil, fordi den havde en hurtig start - undgår man ikke at holde interessen fangen under læsningen af den 40-årige Levi Henriksens norske debutroman Sne vil falde på sne som faldt. Sjældent er der gjort så meget ud af bilkørsel, bilfarver, bilmærker, bilhandel og koldstarter, som i denne vinterskildring af den jævnaldrende hovedperson Dan Kaspersen og hans rastløse liv i området omkring fæstningsbyen Kongsvinger i det østlige Norge nær grænsen til Sverige.

Bogomslaget viser den blå Amazon - dog ikke i herregårdsudgave - i snevejr ved den gård, Dan nu er enebeboer af, efter at forældrene er bildræbt og hans yngre bror Jacob netop er død, formentlig ved selvmord. Selv er han netop løsladt efter en fængselsdom på to år for hashsmugling (i Volvo fra Amsterdam).

Den ellers langsomme romanhandling ender med, at han må købe en Peugeot! da Volvoen uforskyldt er styrtet i afgrunden efter et grimt anslag fra hans gamle skolekammerat og fjende Kristian Thrane, der står bag smugleriet. En rigtig skurk, som sørger for bogens kriminelle intrige.

Brodertab

Dan er lidt af en nowhere man, men hans land er såre velbeskrevet i forfatterens blomstrende stil. Broderens mystiske død uden så meget som et afskedsbrev anfægter ham, her hvor han står ved et mentalt nulpunkt i sit liv, overvåget af en nidkær kriminalassistent, stedt i vånde ved mødet med Mona og en famlende kærlighed, hæmmet ved tilstedeværelsen af hendes spæde barn af ukendt paternitet. Monstro ligefrem skurken og playboyen Kristian Thrane har mere end en finger med i spillet.

Mere levende er et par bipersoner, den godmodige landbetjent, der kan lidt med kaffepunch og guitarspil, og farbror Rein på plejehjemmet, gammel sømand med benproteser og formue. Med ham foretager han en juleudflugt (atter Volvo) til stationsbyen i Sverige med klog og gemytlig middag og ludere på jernbanehotellet. Dan er ikke let at muntre op, både tynget og sentimentalt henrevet af pinsemissionen, han er vokset op i med faderen som forstander for bedehuset.

Synd og skyld og soning og sangtekster af enhver art rumsterer i ham, men noget peger i retning af en skrabet lykke - ikke ulig den, Jørgen Nielsen skildrede i den netop genudgivne roman En Kvinde ved Baalet fra 1933. Der er endda flere fælles motiver, både bål, rivalisering, vold og besværligt faderskab. Og dertil en ordfattig hovedperson. Hans kamp med sjælens kuldegrader og det uoprettelige brodertab sætter sig spor i sneen og til slut bremsespor af besindelse.

Romanen har haft stor fremgang i Norge, mens jeg er mere afventende over for, hvad der kommer op i eftertankens tø og erindringens snerydning.

Levi Henriksen: Sne vil falde på sne som faldt. Oversat af Annelise Ebbe. 339 s. 298 kr. Batzer & Co. Roskilde Bogcafé. ISBN 87-90524-63-2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her